Norsk
Gamereactor
hardware-tekster

Test: Dell XPS 15 (2019)

En arbeidshest som kan litt av hvert. Vi ser nærmere på den nyeste utgaven av Dell XPS 15.

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

Hvis man er på utkikk etter en laptop på 15 tommer, og ønsker et relativt slankt, subtilt designet chassis med litt hestekrefter under panseret, så er det overraskende få modeller på markedet. Det har skjedd en relativt skarp oppdeling, hvor laptoper enten er slanke ultrabooks med et mobilt MX250 (hvis du er heldig), ellers er vi over på de såkalte Creator-modellene, som er en del tyngre. Tenk MacBook Pro 15, men med en dedikert GPU. Nei, det er ikke altfor mange spillere på nettopp det markedet, eller hva?

Vi har allerede anmeldt Asus Zenbook 15, og nettopp rost maskinen for å okkupere en plass på markedet som virkelig kunne trenge flere spillere - det finnes dog en produsent som i lang, lang tid har dominert nettopp denne lille hyllen. Ja, vi har endelig fått klørne i den seneste utgaven av Dells XPS 15, en laptop som er laget for å spesifikt sette seg tungt på dette hjørnet av markedet. Men er den egentlig pengene verdt?

Dell XPS 15 (2019)
Dette er en annonse:

Dell XPS 15 likner i utgangspunktet seg selv. Nå er dette den første vi har anmeldt, men litt hurtig research viser at Dell selv mener at de har en god formular, og derfor ikke er noe behov for å endre estetikken eller materialene. Ved første øyekast ser den en en smule ut som en kloss, og det er selv om den måler 11-17 millimeter høy. Det er dog ved litt forlenget bruk at man setter pris på presis hvordan design og behendighet er så avgjørende for XPS 15. Den veier nemlig bare 1.8kg, og det er til tross for at både topp og bunn er i aluminium, og at det inne under kjølingen gjemmer seg ganske kraftfull innmat. På sidene finner vi dessuten imponerende tilkoblingsmuligheter, nemlig to USB 3.1-porter, USB-C med Thunderbolt 3, full HDMI, SD-kortleser og batteriindikator med fem LED-lys. Dessverre er det med en svær, lader, og ikke USB-C, men det er en nødvendig ofring.

Når man åpner opp møtes man med XPS-seriens kanskje mest ikoniske feature - karbonfiberpanelet. Ja, hele bunnen av engeten er i karbonfiber, og det er skikkelig lekkert. Vi har tidligere kritisert produsenter for å benytte litt for "hard" plastikk, som gjør det ubehagelig å hvile hendene på i en lengre periode, og derigjennom har vi eksempelvis rost Microsoft for å benytte alcantara. Karbonfiberet føles dog både uhyre robust, men også mer behagelig å bruke i lengden. Dessuten benytter den relativt store trackpaden en liten oppdelingslinje, så du kan se hva som er venstreklikk og hva som er høyreklikk. Både trackpaden og tastaturet er ganske nydelige å bruke, vi har ingen spesifikke klager, men det er heller ingenting som utmerker seg spesielt.

Dell XPS 15 (2019)

Til gjengjeld er det masser å rose det lekre displayet for. Vår modell (som vi presenterer i avsnittet nedenfor) leverte fantastiske, knivskarpe bilder, og Dell har så sannelig klart å få til en perfekt balanse mellom fargemetning, skarphet og lysstyrke. Samlet rammer den omtrent 500 NITS, som må sies å være ganske glimrende, og den dekker da også 100% av sRGB-fargespektrumet. Heldigvis er webkameraet plassert på toppen av skjermen uten at selve kanten har blitt for stor - faktisk er den nesten edge-to-edge, bortsett fra den irriterende haken, som vi fortsatt ser mange produsenter benytte seg av. Hvorfor ikke lære av Huawei, Microsoft og Asus? Dessverre er det ikke en touch-skjerm, og selv om det så sannelig ikke er en feature som alle bruker, så er det fortsatt et av de plussene som Windows 10-baserte enheter kan ha.

Dette er en annonse:

Det må slås fast at Dell XPS 15 fås i et hav av forskjellige konfigurasjoner. Vår spesifikke modell fås med følgende spesifikasjoner:

CPU: Intel i7-9750H (seks kjerner, opp til 4.5GHz)
GPU: Nvidia GTX 1650 4GB GDDR5
RAM: 16GB DDR4-2666MHz
Plass: 512GB M.2 NVMe SSD
Display: 15.6" 4K (3840x2160) Infinity Edge IPS

Det er mulig både å få klørne i et OLED-panel, og å proppe en i9-9900K-prosessor i også. Samtidig kan du få en maskin helt ned til omtrent $1000, hvor du så sparer på grafikkortet. Vår modell står til $2000 (vi venter på norske priser), som høres ut som mye, men her snakker vi om en maskin som kan litt av alt, og den tilsvarende MacBook Pro koster omtrent 33.000 kroner. For spesifikasjonene er det korrekt at billigere modeller eksisterer, særlig hvis man går direkte etter gaming-orientert hardware, men for en sann "jack of all trades", så er det slettes ikke så dumt.

Det er ikke vanskelig å se hvordan disse relativt kraftfulle spesifikasjonene kommer til rette. Vi har kjørt maskinen igjennom en rekke tester, og resultatene kan du se nedenfor.

Geekbench 4.1 Multi-core: 27,556
Handbrake: 7:46
3DMark Fire Strike: 8209

Dell XPS 15 (2019)

I alle tre testene sammenliknet vi resultatene med HP Spectre x360 15, samt Asus Zenbook Pro 15 (som dog ikke har fått en refresh i år), og XPS 15 slo dem alle blankt. Under disse testene, har vi presset CPU og GPU en del, og vi opplevde relativt varme temperaturer på CPU'en, dog akkurat uten å bevege oss inn i Thermal Throttling-territoriet. Vi hører dog at i9-versjonen opplever store problemer med varme generelt - det kan være at det er derfor Dell sendte oss 9750H-utgaven. Du kan naturligvis nedgradere volten på CPU'en, men det burde ikke være nødvendig når du betaler så mye.

Batterilevetiden var omtrent seks timer ved blandet bruk, som er et av de eneste områdene hvor Dell henger etter Apple, som fortsatt har klart å skape en maskin som varer omtrent 10 timer på én oppladning. Dog er seks timer noe som likner nok til å vare en dag, men er du vant til de små ultrabookene som holder dobbelt så lang tid, så vil det være en liten omstillingsperiode.

Det er ganske tydelig at Dell vet at de har en vinner her, og derfor har de ikke endret altfor mye. XPS 15 har en overlegen skjerm, lekre spesifikasjoner som gir allsidighet og en solid byggekvalitet. Det er vanskelig å ikke la seg imponere - du bør bare ikke kjøpe i9-versjonen.

09 Gamereactor Norge
9 / 10
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster



Loading next content