Norsk
Gamereactor
hardware-tekster

Test: HP Omen Obelisk (2019)

Ferdigbygget, minimalistisk, og ikke minst kompakt.

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt

Markedet for ferdigbygde datamaskiner har vokst som et resultat av dyre komponentpriser, og fremtredenen til RTX-kort og nye prosessorer bygger bare oppunder det.

HQ

Denne maskinen er bygget rundt et Micro-ATX hovedkort for å holde størrelsen minimal og er kompakt, ekstremt kompakt. Den kan fås i et utall variasjoner, og vårt testeksemplar er den grommeste av de alle. Forøvrig ser alle modellene like ut, da de bruker nøyaktig det samme kabinettet.

Kabinettet er farget sort og har et luftinntak i fronten, samt en fordypning hvor du finner 2x USB og inngang for hodetelefoner med DTS og mikrofon, og såklart en av/på-knapp. Sidepanelet er av glass, og baksiden kommer med et IO-skjold i samme farge som kabinettet. Logoen på fronten er selvfølgelig RGB-belyst (eller for å være presis, de 18-20 fargene programvaren støtter). På baksiden finner vi en USB 3.0 Type C, og 3.1 Type C (på grafikkortet (begge dessverre uten Thunderbolt), og fem USB 2.0, Ethernet, HDMI 2.0, og intet mindre enn tre DisplayPort-innganger. Jeg savner dog, som på alle andre RTX2080-kort, at det har en DVI-inngang.

HP Omen Obelisk

Sidepanelet kan fjernes med en smart liten knapp, som runder av designet på en pen og ryddig måte. Men én enkelt kabinettvifte er kanskje litt for lite, og en får samme følelsen fra tilkoblingene bak, at det er akkurat nok og ikke ett hakk mer. Innsiden er kablet pent, men ikke skjult på noen måte. I tillegg kan maskinen skilte med WiFi og Bluetooth 4.2.

Dette er en annonse:

Videre er det ganske bra plass til eventuelle oppgraderinger, selv om de 500 watt maskinen kommer utstyrt med kommer til å begrense disse noget. Belysningen i kabinettet kan styres, men logoen på grafikkortet lyser alltid rødt.

Grafikkortet og hovedkortet er merket med HPs logo og virker som at er egenprodusert. Vi antar likevel at de kjører med standard konfigurasjon for brikkesettet, noe spesifikasjonene underbygger. Det er likevel morsomt å se at HP har gått "all the way" når det kommer til å produsere egen maskinvare, og til og med skjermingen på grafikkortet er preget med logoen deres.

Utgaven vi testet - en av mange - bærer navnet 875-0098no, som antyder at denne maskinen er tiltenkt det nordiske markedet. Maskinen koster 24 995,- (via Elkjøp og for den prisen får et H370-basert hovedkort med en i7-8700-prosessor, 32GB DDR4 RAM fra Hyper X, 512GB NVMe-harddisk og 2TB SATA til spill.

HP Omen Obelisk
Dette er en annonse:

Tærer det for meget på lommeboka er lillebroren kanskje et bedre alternativ med 16GB RAM og 256 NVMe-SSD til 22 995, som nok er alternativet som gir mest ytelse for pengene. Alternativt kan du gå for utgaven med en Ryzen 7 2700 til 16 995, som er en knallpris.

Egentlig, med tanke på prisen, så burde maskinen kommet med en i7-9700K- eller i9-9900K-prosessor, eller så kunne de senket prisen med en tusenlapp eller to. Uansett så er det merkelig at toppmodellen ikke har en K-modell-prosessor og at den ikke er kraftigere, da en får inntrykket av at den er flaskehalsen i systemet. Jeg vet at den har 16GB ekstra med RAM, men 25 lapper for en i7-8700 er litt for drøyt.

Forklaringen på dette fenomenet finnes nok i kjølingen, da de har gått for en standardkjøler, noe som ikke hadde holdt med en K-modell.

Apropos kjølingen, så burde de ha lagt ned litt mer arbeid i denne, da prosessoren rører ved 91 grader celsius under 4K-spilling (hvor mange av spillene i tillegg kan kjøre i 60+ FPS takket være RTX2080-kortet) og grafikkortet ligger på 83 grader. Begge temperaturene er alt for høye, spesielt til en stasjonær maskin å være. Under vanlig surfing er temperaturene bedre, med 35 grader på prosessoren og 24 grader på GPUen. Den enkleste løsningen er å skru opp hastigheten på viftene, men da må du også tåle støyen, som stiger fra fornuftige 36dB til hele 44dB, noe som er alt for mye for en moderne maskin. Helst burde en stasjonær maskin i disse dager holde seg under 40dB, også når de kjører for alle kluter. Det virker som at HP sitt RTX2080-kort er hovedsynderen her, da kortet kommer med kun en vifte. Temperaturen på "tomgang" er helt OK. Derfor er det ergelig at denne går såpass mye opp når en presser maskinen, men en må også anerkjenne at formfaktoren spiller inn og at HP nok hadde endt opp med en alt for dyr konstruksjon om de skulle gjort alt rett, og samtidig presset det inn i et slikt kabinett.

HP Omen Obelisk

Det er lett å komme til om en vil oppgradere maskinen, og den har to M.2- og to alminnelige SATA-tilkoblinger, hvor én av hver allerede er opptatt. På vår utgave var dog den andre M.2-tilkoblingen brukt til ett WiFi-kort, som ikke er helt optimalt. De to SATA-enhetene sitter i fronten og er lett tilgjengelige.

Omen Command Center er både enkelt og funksjonelt, men sakker litt bakut i design-kappløpet. Det er fullt brukbart, for all del, og gir brukeren de opplysningene man har bruk for.

Byggekvaliteten er høy, oppgraderingsmulighetene er forsåvidt OK selv om Micro-ATX har sine begrensninger, og kjølingen fungerer greit når den er skrudd opp et par hakk (men er likevel støysvak ved normal bruk). Alt i alt er ting som forventet når det gjelder en super-kompakt stasjonær datamaskin med kraftig maskinvare. Prosessorvalget er en smule underlig med tanke på prisen, men alt i alt er denne en av de beste ferdigmaskinene vi har hatt på kontoret på en stund.

Den brukte litt tid på å oppdatere seg, men både grafikkdriverene og Windows ble oppdatert på en snau halvtime.

Så kommer det morsomme, nemlig benchmarks. Med et NVMe-drev, RTX2080 og 32GB RAM burde den nå høyt, men CPUen kan ende opp med å gjøre maskinen en bjørnetjeneste. Den gjør seg bra i syntetiske tester, og Assassin's Creed Odyssey med sin beryktede Denuvo DRM klarer ikke å senke den.

HP Omen Obelisk

Oppløsningen ved testing var standard 1080p med 144Hz oppdateringsfrekvens, som kan sammenlignes med tidligere tester. Dette er grunnet at gode 4K-skjermer fremdeles er uhorvelig dyre så det er svært få som gamer på 4K 144Hz-skjermer.

3D Benchmark:
Time Spy: 9886
Time Spy Extreme: 4433
Port Royal: 5744
Fire Strike Ultra: 6002
Fire Strike Extreme: 11416
Fire Strike: 20749

Total War: Warhammer II
Ultra: 101,6
High: 131,3
Medium: 170,7

Middle-earth: Shadow of War
Ultra: 123
High: 128
Medium: 176

The Division
Ultra: 126,1
High 143.5
Medium: 145

Assassin's Creed Odyssey
Ultra: 70
High: 94
Medium: 106

Til tross for en svak CPU så er tallene svært høye, men de står også i kontrast til at mange av testene vi foretar oss her på Gamereactor er av bærbare maskiner, og at det tross alt er RTX2080-kortet som gjør mesteparten av jobben.

HP Omen Obelisk-maskinene er slettes ikke dårlige til ferdigmaskiner å være, og det finnes både billigere og nesten like kraftige maskiner der ute. Det virker som at 16GB RAM/256G NVMe-maskinen er et bedre kjøp enn toppmodellen vi har testet, og etter vår erfaring er forskjellen mellom 16GB og 32GB RAM minimal når det kommer til spilling.

Litt kraftigere kjøling på grafikkortet hadde vært et pluss dog, og jeg håper at neste generasjon med Obelisk enten får en triveligere prislapp eller har kraftigere prosessorer som standard. For Obelisk har definitivt fortjent sin plass på pallen blant prefabrikerte kompakt-maskiner, og det er et stort behov for konkurranse i det landskapet! Kjølingen kan heldigvis justeres, så det er ikke bare elendighet, men det koster også støymessig. Likevel, så får man et veldig fornuftig "plug 'n play"-system i denne pakken.

HP Omen ObeliskHP Omen ObeliskHP Omen Obelisk
09 Gamereactor Norge
9 / 10
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster



Loading next content