Norsk
Gamereactor
hardware-tekster

Test: MacBook Pro (2018)

Konkurrentene nipper etter hælene til Apple, så man kan spørre seg: Er en MacBook Pro fremdeles et kurant kjøp. Det kan vi svare på...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt

Man kan ikke akkurat si at det har vært lett å være Apple i det siste når man ser på MacBook-serien deres. Greit nok så dominerer de fremdeles enkelte deler av markedet, blant annet på tablet-siden og når det kommer til estetiske stasjonære maskiner. Men på ultrabook-markedet har de mistet markedsandeler takket være blant annet butterfly-tastaturet og rykter om thermal throttling som har slått inn da særlig MacBook Pro har blitt altfor varm.

HQ

Det høres ikke så ille ut, men her er det igjen snakk om Apple som vanligvis ikke enser dårlig presse grunnet sin lojale forbrukerskare. Nå var dette dog fjorårets modell, og Apple har deretter gitt ut en oppdatert utgave som forsøker å fikse disse problemene. Det er akkurat en slik utgave vi sitter med akkurat nå.

Først å fremst er det greit å fastslå at en MacBook Pro er en MacBook Pro, og det kommer alltid til å finnes de som ikke føler seg overbevist av Apple sin sammensetning av komponenter og arkitekturvalg når det kommer til maskinene deres. I tillegg må vi også innrømme at i de siste årene så har mange dyktige konkurrenter begynt å nippe etter hælene til Apple når det kommer til både byggekvalitet og design. Særlig Huawei MateBook X Pro og Microsoft Surface Laptop 2 har imponert veldig på disse frontene. Men spørsmålet står fremdeles; hvis du foretrekker MacOS, burde du kjøpe en MacBook Pro nå, eller burde du vente?

MacBook Pro (2018)

La oss starte ytterst og jobbe oss innover. MacBook Pro er som alltid en veldig lekker maskin. Man merker øyeblikkelig at kabinettet er lagd av et enkelt stykke aluminium, og selv om det i etterkant har blitt standarden blant ultrabooks så hever Apple seg ett nivå opp på byggekvalitetsstigen over de andre. På sidene av maskinen finner vi fire USB-C porter som alle støtter Thunderbolt 3. Det betyr at man kan lade maskinen eller koble til et eksternt display fra samtidige av portene, som jo er rett hendig i hverdagen. Dog skulle vi ønske at "Pro"-utgaven til Apple hadde et par ekstra porter å jobbe med. HDMI eller en DisplayPort hadde vært å foretrekke, om ikke annet så for å redusere behovet for nok en adapter. En MacBook Pro er robust, og det merker en på vekten også. 13"-utgaven veier 1.37kg, som faktisk er en god del med tanke på at maskinen bare er 1.49cm høy. Dette er en "slank" enhet, men den fremstår tyngre enn den burde, men dermed også mer robust som et resultat.

Dette er en annonse:

Om vi så åpner maskinen støter vi på den største kontrasten forbrukerelektronikkens verden stadig har å tilby. La oss starte med det positive. Den gigantiske Force Touch museplaten er blant bransjens beste, uten tvil. Både når det kommer til selve byggekvaliteten på platen og tilfredsheten i den taktile tilbakemeldingen når en trykker ned på den, la oss heller ikke glemme størrelsen! MacOS har dessuten en rekke kvasse fordeler når det kommer til gester og slikt, og det å bruke Force Touch på MacOS er bare en fornøyelig opplevelse i alle potensielle arbeidsoppgaver, kreative som kontormessige. Kontrasten til Butterfly-tastaturet er derfor gigantisk. Ja, i dette årets MacBook Pro har Apple lagt til en liten gummihinne mellom tasten og den papirtynne hetten som burde forhindre lort og smuss fra å ødelegge tasten helt under vanlig bruk, som rett som det var skjedde med den forrige modellen. Men selve bruken er likevel nesten utålelig. Man kan venne seg til det meste, men det gjør faktisk vondt i fingertuppene etter forlenget bruk fordi man ikke får noe som helst taktil tilbakemelding. Forestill deg å måtte skrive en lengre oppgave på en iPad ved hjelp av skjermtastaturet. Sammenligningen er kanskje ekstrem, men det er fremdeles merkelig at Apple for et par år siden kunne skilte med bransjens beste tastatur, og nå har endt opp med ett av de verste.

MacBook Pro (2018)

Touch-baren er fremdeles... ja, den er der i alle fall. Man kan forstå at Apple prøvde å distansere seg fra sine konkurrenter for et par år siden ved å forsøke noe helt nytt, men da burde de også innsett at dette forsøket har kun slått feil. For det meste er denne touch-baren bare en erstatning for funksjonstastene, og det er ikke alltid funksjonene logisk følger hvilken applikasjon du benytter. Eksempelvis dukker F-tastene opp når man spiller, så om du vil skru ned lyden i en håndvending blir det et besvær. Til enkelte kreative oppgaver, skriving for eksempel, dukker det opp noen snarveier man kan si er tidsbesparende, og man får et glimt av hva touch-baren kunne ha vært. Det er bare såpass sjelden en ser disse glimtene, så vi anbefaler fortsatt at du kjøper modellen uten og heller sparer de godt over 2000 kronene. Riktig nok forgår du da TrueTone, men en MacBook Pro har både en god nok skjerm til å begynne med, og har ikke som sådan behov for de ekstra hestekreftene man får i touchbar-modellene. Det er og forblir en gimmick som kun er begrenset i sin nytte.

Nå som vi likevel er inne på skjermen, så fortsetter Apple (nesten) med å lede an med Retina-panelene, som stadig leverer en fargedybde og gjengivelse kun få konkurrenter kan matche. Selve panelet er 2880p med True Tone som gir fargene en mer naturlig varme, eller kjølighet, skulle lyssettingen i lokalet kreve det. Takket være omtrent 510 NITS, som er bedre enn selv Microsoft sitt fabellaktige PixelSense-panel, 100% sRGB, og 98.9% DCI-P3 får du en visuell opplevelse ulikt noe annet produkt på markedet. Er du interessert i det beste panelet en ultrabook har å tilby, er valget klart.

Dette er en annonse:
MacBook Pro (2018)

Selv om man kan få en MacBook Pro utstyrt med den nye i9-prosessoren, så har vår testmaskin en i7 på 2.3GHz. Ikke at den akkurat skorter på hestekrefter som sådan. Det er dessuten mulig å få et Radeon Pro 550X eller 560X, men vår hadde dog "bare" et integrert Intel Iris Plus 665. I tillegg får man en SSD på opp til 4TB om man har pengene til det, samt 8 eller 16GB RAM på 2133MHz. De fleste kjøper MacBook enten på grunn av MacOS eller for panelets bruk i kreative oppgaver, og nei, i forhold til at maskinen i en relativt kraftig utgave vil flå lommeboka di for opp imot 24 000 kroner så er den altfor dyr. Men det visste dere jo alle i forveien.

Hva man likevel kan slå fast på er at om man kjøper en lettere utstyrt utgave av i7-versjonen, som ikke sliter med thermal throttling-problemene som i9-versjonen visstnok har så får du en robust, pen, og effektiv arbeidshest som klarer omtrent alle oppgaver du måtte finne på å kaste i dens vei. Dette for det meste å generere sjenerende mengder med varme. I det lange løp gjør samspillet mellom maskinvare og programvare at MacBook Pro er en eksepsjonelt god maskin. Batterilevetiden ligger forsåvidt på rundt 9-10 timer, som ikke er revolusjonerende, men ikke akkurat dårlig heller.

Og så kan du bruke Siri til å spørre om værvarselet, om du er av den typen.

En MacBook Pro er en MacBook Pro, og under testperioden opplevde vi ingen av problemene mange har hatt med de nyere modellene, som at Butterfly-tastene detter av eller at hele maskinen må benytte thermal throttling. Hva vi derimot opplevde var flere merkverdige skritt bakover, som den unyttige touchbaren og det enkle tastaturet, og det forhindrer at maskinen er en slam-dunk.

08 Gamereactor Norge
8 / 10
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster



Loading next content