Norsk
Gamereactor
hardware-tekster

Test: Microsoft Sidewinder X6

Microsoft blåste i 2007 nytt liv i Sidewinder-serien med spillmusen Sidewinder Mouse. Etter å ha sluppet nok en mus følger nå tastaturet Sidewinder X6. Med mulighet for hele 30 macroknapper og flere gamingtilpassede funksjonstaster er dette myntet på gamere med avanserte behov. Spesielt for dette tastaturet er muligheten til å plassere numberpaden valgfritt på høyre eller venstre side. Vi liker spesielt det kule, røde bakgrunnslyset i tastene.

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt

Det går raskt å åpne pakken og inne i esken finner man godt beskyttet, men lett tilgjengelig, hovedtastaturet og den løse numberpaden. Som med de andre produktene i Sidewinder-serien går det raskt å komme i gang. Brukermanualen er svært kortfattet og lettfattelig med gode illustrasjoner til instruksjonene. IntelliPoint-programvaren går raskt og problemfritt å innstallere, både i XP og Vista, og skal også være kompatibelt med Mac OS. Hvorfor noen som har valgt bort Microsofts operativsystem skulle ønske produkter som tastatur fra det samme selskapet kan man spørre seg. Det kan kanskje forklares med Microsofts trang til å understreke at de ikke konkurrerer med Apple på markedet for datamaskiner, men derimot ønsker å øke konkurransen om å levere operativsystemet på Apples maskiner. Dermed kan det være naturlig også å stille med samme filosofien for salget av desktoputstyr.

HQ

Den medfølgende programvaren er enkel og lett i bruk. Den behøves ikke for å ta tastaturet i bruk, men er nødvendig for full utnyttelse av alle taster og funksjoner.

Utforming
Tastaturet er stilfullt utformet og helt svart. Håndleddstøtten er hverken avtagbar eller mulig å justere, men sammen med det røde bakgrunnslyset i tastene gir den tastaturet en aggressiv profil. Macrotastene lyser oransje for å skille seg fra de øvrige tastene. Microsoft har lovet at dette skal være et tastatur ideelt både for gaming og for vanlig bruk og det er følgelig utstyrt med en rekke mediaknapper, og flere spesialknapper for gamere. De to hjulene på høyre side er omstridte rundt sin designverdi. Mange mener de ødelegger tastaturets utseende, men undertegnede finner dem begge svært praktiske og heller ingen hindring for det rent estetiske. Det venstre hjulet dimmer diskret og trinnløst styrken på bakgrunnslyset i tastaturet, mens det høyre hjulet justerer lydvolumet fra PCen.

Magnetisk numberpad
Muligheten til å plassere numberpaden på valgfri side er overraskende praktisk da det gir muligheten til ha musen nærmere midten av skrivebordet og å plassere macroknappene der de er til størst nytte. For samtlige knapper på numberpaden kan nemlig ved et enkelt klikk på en egen knapp gjøres om til å fungere som macroer. Med det er spilleren utstyrt med til sammen hele 30 macroer. Du spør deg muligens hva noen skal med så mange macroknapper, men i spill som World of Warcraft og Age of Conan er dette svært praktisk da du kan programmere én enkelt knapp til å utføre en lengre kommando og dermed enkelt slenge ut trylleformularer eller kampkommandoer mens du knapt løfter hånden.

Særlig det å ha musen nærmere og selve tastaturet mer midtstilt finner undertegnede svært behagelig i en rekke spill. Å kunne betjene samtlige macroer på tastaturet med venstre hånd kan også være praktisk, eller eventuelt å bruke nummertastene med venstre hånd.

Dette er en annonse:

Undertegnede var dessuten positivt overrasket over at Microsoft har gjort en god jobb med å gjøre USB-tilkoblingen, som til enhver tid nødvendigvis vil være eksponert på den siden der numberpaden ikke er plassert, svært diskré skjult og uten å være en lang og skarp utstikker som stadig ville vært i veien, spesielt for musen. Numberpaden glir også lett på plass, uten noen fare for skjev eller gal tilkobling, og holdes godt i ro av magnetene som sørger for tilkoblingen. Her virker det som om det er gjort en grundig og nøye gjennomtenkt jobb.

Mitt eneste ankepunkt når det kommer til numberpaden er det faktum at mekanismen som tillater den valgfrie tilkoblingen tar plass og gjør at det blir et bredere mellomrom mellom nummertastene og resten av tastaturet. At det da blir lenger avstand mellom piltastene og nummertastene virker i starten noe uvant og upraktisk. Jeg kunne ønske at Microsoft hadde klart å gjøre tilkoblingen mellom numberpaden og tastaturet enda mindre og dermed hatt den samme avstanden som på andre tastaturer, men må konstatere at man ikke kan få i pose og sekk.

Macroer i pose og sekk
Det som derimot finnes både i pose og sekk er macroknapper. I tillegg til at numberpaden som nevnt kan brukes som macroknappene S13-S30, er det også seks macroknapper til venstre for qwerty-tastaturet. En knapp nedenfor gir deg muligheten til å velge om disse knappene i øyeblikket skal fungere som S1-S6 eller S7-S12 og gir deg dermed muligheten til tolv dedikerte macroknapper også her.

Tastaturet har også en såkalt "Cruise control"-knapp. Om dette egentlig er noen nyttig funksjon er det lov å spørre seg, men den lar deg altså trykke inn en hvilken som helst knapp og ved å trykke cruise control-knappen mens du fremdeles holder den aktuelle knappen vil handlingen på skjermen fortsette som om du fortsatt holdt denne knappen nede også etter at du flytter fingrene bort fra tastaturet. Dette gjør at du for eksempel kan la karakteren din løpe av gårde i et spill, eller holde oppe en barriere av geværild uten at du trenger å holde inne knappen for å løpe eller skyte.

Dette er en annonse:

For å teste tastaturets macroopptaksfunksjon og cruisekontrollfunksjonen fant jeg frem flashversjonen av Desert Bus. Resultatet var med blandet suksess. Likevel er det klart at med noe mer trening og litt tålmodighet er det mulig å programmere en macro som holder bussen på stø kurs i veien. Dermed er det mulig å gjøre nettopp det som utviklerne av spillet ønsket å umuliggjøre ved å la bussen - som du skal kjøre langs en rett vei distansen fra Tucson, Arizona til Las Vegas, in real time - hele tiden automatisk svinge litt mot høyre. Nemlig å spille gjennom spillet uten aktivt å styre hele de åtte timene det tar. Og her kommer endelig tastaturets Cruise Controll-funksjon til nytte. Med den kan du la macro-kommandoen styre bussen hele den lange turen på 8 timer, mens du kan oppholde deg i et annet rom. Hva som er vitsen med et spill om du ikke faktisk spiller det selv er imidlertid et annet spørsmål.

De 30 macroknappene kan enten programmeres i Microsofts medfølgende programvare der det samtidig kan legges til ulike profiler for ulike spill, som tastaturet husker og automatisk henter frem når du starter det spillet du har lagret instillinger for. Alternativt kan macroene programmeres underveis ved hjelp av den dedikerte macro-opptaksknappen.

Det er også en egen knapp på tastaturet som skifter mellom tastaturets tre profiler. Et rødt lys viser hvilken profil du har valgt. Den første er i følge Microsoft optimalisert for vanlig applikasjonsbruk, der talltastaturet fungerer som et vanlig talltastatur. Den andre og tredje profilen gjør talltastaturet om til macroknapper og det får i samme slengen den samme oransje bakgrunnsfargen som de seks dedikerte macrotastene. Dette skal være optimalisert for gaming.

Ergonomi
På tross av at håndleddstøtten verken er avtagbar eller justerbar gir den svært god og behagelig støtte til håndleddene mens man bruker tastaturet. Den er også et behagelig syn for øyet. Det finnes heller ingen støtteføtter som kan settes ned på baksiden av tastaturet for de som ønsker en annen vinkel, men den gode ergonomien gjør at dette strengt tatt heller ikke føles nødvendig.

Tastene
Tastene på dette tastaturet sitter lavere enn normalt og oppleves som en kryssing mellom et laptoptastatur og et vanlig tastatur. Dette er behagelig å skrive på, selv om noe av det undertegnede liker med laptoptastaturer er stillheten, noe Microsoft ikke har tatt med. Snarere kommer det god og kraftig, men ikke sjenerende, lyd fra tastene når de blir trykket på.

De seks dedikerte macrotastene sitter i motsetning til talltastaturet svært tett på qwerty-tastaturet, nesten for tett. Det blir ikke noe skikkelig mellomrom og det er lett å ta feil av tastene og trykke en macro i stedenfor for eksempel shift. For å skille seg litt ut er macrotastene mindre enn resten av knappene på tastaturet, men det gjør ikke store forskjellen.
Selv om tastaturet er bredt, selv uten numberpaden nesten like bredt som vanlige standardtastaturer er med, noe som utgjør et aldri så lite, men overkommelig, plassproblem i undertegnedes skrivebordsløsning, så føles faktisk qwerty-tastaturet noe "trangt". Det er vanskelig å sette fingeren på hva som gjør det, men det kan ha med utformingen av tastene. Noe stort problem utgjør det ikke selv om det tar litt tid å vende seg til å skrive på det.

Tastaturet er godt å skrive på og det er responsivt. Ved testing i Trackmania Nations var det ingen ankepunkter på responsen i tastaturet. Det ble dessuten testet i Assassins Creed, World of Warcraft og Counter Strike: Source uten å finne noen ytterligere ankepunkter.

For å understreke henvendelsen til gamere har Microsoft valgt å markere de mest brukte tastene på et spilltastatur slik som også et par konkurrenter gjør. WASD-tastene er derfor merkert med fire ekstra prikker nedenfor bokstavene, som lyser når bakgrunnslyset er på. Dette skal gjøre at man lettere finner frem til disse knappene i farten, men skiller seg ikke like kraftig ut som løsningen til Saitek på deres Cyborg-tastatur.

Forøvrig har Microsoft gjort et merkelig valg når de har valgt å droppe den høyre Windows-tasten til fordel for en ekstra lang Space-tast. Jeg føler intet savn til windows-tasten, men det er uvant at "Space" nå dekker plassen der Alt Gr ellers pleier å være lokalisert. Med litt tilvendelse slutter man å trykke "space" i stedet for "Alt Gr", men at det ikke lenger er mulig (uten med lange fingre) å skrive @ ved kun å bruke én hånd er et savn det er vanskelig å skjønne at ikke Microsoft har forutsett.

Av andre ekstra knapper utenom macroene har tastaturet også knappen som er blitt fast på Sidewinder-produkter, nemlig hurtigknappen som starter spillutforskeren i Windows Vista eller IntelliPoint i Microsoft XP. Denne befinner seg helt øverst til venstre på tastaturet. På høyre side finner man ved siden av de to hjulene de nå stort sett standard mediaknappene.

Av en eller annen grunn har Microsoft gjort F1-F12-tastene svært brede, men tynne i dybden. Om dette er for å hindre at tastaturet skulle ta opp for mye plass i dybden vites ikke, men det oppleves ikke ved vanlig bruk som noen svekkelse av det praktiske, og det faller heller ikke tungt for øyet. At dette også inkluderer ESC-tasten, i tillegg til Print Screen, Scroll Lock og Pause gjør at det likevel virker litt uvant, men går raskt å vende seg til. I spill kan det dog være noe problematisk med de uvant formede tastene da det kan være lett for å bomme på den ønskede tasten i kampens hete.

Oppsummert
Microsoft leverer et svært stilig og funksjonellt tastatur i solid innpakning. Det er responsivt og de mange macrotastene vil komme godt med hos mange gamere. Microsoft har til en viss grad oppnådd sitt uttalte mål om at tastaturet skal forene det optimale spilltastaturet med det optimale arbeidstastaturet, men man merker når man bruker det at det først og fremst er utformet for gaming, ikke skriving.

Det røde bakgrunnslyset er kult, og det er lite å si på ergonomien. Det oppfyller det viktigste kravet om god og behagelig både skriving og spilling.

For de som i første rekke er ute etter specs og funksjoner, eller gamere som er avhengig av konstant mating med stats fra spillet, hadde nok en egen liten skjerm à la Logitechs G15 vært å foretrekke, men ved bruk føles det ikke som noe stort savn annet enn for den lille teknologifanatikeren i sjelen.

Microsoft Sidewinder X6Microsoft Sidewinder X6
07 Gamereactor Norge
7 / 10
+
Valgfri plassering av talltastatur, macroer, stilig, behagelig, responsivt, for gaming
-
Lang space-tast, føles "trangt" ved skriving, spesielle F-taster
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster



Loading next content