Norsk
Gamereactor
hardware-tekster

Test: MSI GS75 Stealth 8SG

MSI utvider laptop-tilbudet sitt. Bokstavelig. Vi har tatt en titt på 17.3" deres med RTX-kort!

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt

Markedet for ultratynne gaming-laptoper har bare vokst over tid, og man begynner å undres over hvordan det fremdeles er mulig å presse stadig mer ytelse og varme ut av slike små tynne maskiner.

HQ

Vi har testet toppmodellen her, 8SG med RTX2080 Max-Q. Det finnes også to modeller med mindre muskler, med henholdsvis et RTX2070 og RTX2060 om prislappen til 8SG på 33 790,- (Komplett.no) blir for drøy.

Jeg vil egentlig klage litt over prisen - men de andre RTX2080-bærbare vi har på kontoret er enda dyrere - så MSI er faktisk det billigere alternativet her. Kjipt, men sant om du er blant de som skal bruke like mye på en bærbar som du også kunne fått en god bil for.

MSI GS75 Stealth 8SG

Men hvordan skiller så maskinen seg ut blant de andre? Jo, for det første er den under 1.9cm høy, kabinettet har pene kontrastfarger i bronse, MSI har holdt vekten nede på kun ett hårstrå over 2kg, skjermkanten er relatvit smal med sine 5.2mm, og ikke minst er pekeplaten velfungerende og tastaturet helt ok (det er naturligvis RGB-belyst). MSI har dessuten åpnet for at en kan bruke opp til hele tre M.2 SSD-disker, om en så behager. Det er ikke billig, men det er en naturlig utvikling ettersom spill tar mer og mer plass. Det bør sies, forøvrig, at kun to av de tre M.2-sporene støtter NVMe.

Dette er en annonse:

Kabinettet er solidt og lagd av metall, og de særdeles solide hengslene mellom skjermen og maskinen er noe jeg er glad for. Høyttalerne er det danske Dynaudio som står for, og fungerer greit for en datamaskin på denne størrelsen. De er plassert over tastaturet istedenfor på et merkelig sted som under maskinen eller lignende, takk og lov for det. Pekeplaten er relativt stor, behagelig mot huden, og plassert akkurat hvor du forventer den, igjen, istedenfor et uvørent sted som over tastaturet. Skjermen har dog litt giv når en tar i den. Ikke mye, men det er der.

Tilkoblingsmulighetene er standard, med hodetelefon- og mikrofoninnganger, HDMI, MicroSD, Ethernet, tre USB 3.1, en alminnelig USB-C (1. generasjon) og en USB-C med Thunderbolt 3 (2. generasjon). Jeg savner dog en dedikert mini-displayport.

MSI GS75 Stealth 8SG

Undersiden er rett og slett et stort luftinntak, noe som virker fornuftig.

Dette er en annonse:

Strømforsyningen har de fått ned til en overkommelig størrelse, omtrent som to mobiltelefoner oppå hverandre. Tatt i betraktning at vi har en annen maskin inne til testing på kontoret som er vesentlig svakere, men med en tre ganger så stor óg tung strømforsyning, så er det deilig å se at laptop-produsentene endelig begynner å ta denne delen av "bærbar" på alvor.

Skjermen er som forventet på 17.3" med 144Hz, selv om jeg har et lite problem med deres "IPS level"-beskrivelse. For dette er ikke en IPS-skjerm - det synes tydelig på fargene - men fargemetningen er likevel ganske fin, og det samme er sortnivået, men det er likevel ikke så levende og sprudlende farger som en får med et IPS-panel.

Minnemessig har maskinen gjort ett opprykk med 2x 16GB DDR4-2666 selv om det ikke alltid er nødvendig, men vi Chrome-brukere setter iallefall pris på det.

MSI GS75 Stealth 8SG

Batteriet er med sine 82 Watt-timer på en respektabel størrelse, som kan gi en levetid på litt over 6 timer med standardbruk, dog med lysstyrken skrudd godt ned og grafikkortet slått av. Om man byr RTX-kortet opp til dans så formerlig blør batteriet over 1% i minuttet, som gav oss omtrent en time og ti minutter med bruk, men det er egentlig bare som forventet.

Prosessoren er en i7-8750H og hovedkortet basert på Intels HM370-brikkesett.

Min eneste kritikk av designet er plasseringen av ladekabelen, som ligger slik til at man uunngåelig får kabelen liggende foran den ene eksosporten. Den medfølgende programvaren gir forøvrig god tilgang til de opplysninger man måtte mene er nødvendige, samt en bråte med innstillinger. Det heter selvfølgelig "Dragon Center" i tråd med MSI sin designstil.

WiFi-tilkoblingen var både hurtig og stabil gjennom testforeløpet, men maskinen har heldigvis også en Ethernet-port om behovet skulle melde seg, så vel som Bluetooth 5.

Nå, videre til Benchmark-testene:

3D Mark
Time Spy: 6866
Time Spy Extreme: 3105
Port Royal: 4016
Fire Strike Ultra: 4337
Fire Strike Extreme: 4342
Fire Strike: 15536

Total War: Warhammer II
Ultra: 75.9
High: 97.0
Medium: 128.6

Far Cry 5
Ultra: 88
High: 94
Medium: 98

Assassin's Creed Odyssey
Medium: 80
High: 70
Ultra: 50

Middle-earth: Shadow of War
Ultra: 93
High: 115
Med: 136

The Division
Ultra: 89.5
High: 113.1
Medium: 136.2

MSI GS75 Stealth 8SG

De viser til en gjennomgående og voldsom forbedring over samme maskinvare, bare med et GTX1080 Max-Q. Selv om forskjellene ligger rundt 10% på medium innstillinger så vokser de sammen med belastningen på kortet.

For eksempel kan vi se på en 27% forbedring i The Division og Shadow of War, 25% i Total War, og hele 37% i Time Spy Extreme.

Et gjentagende problem når det kommer til såpass tynne maskiner er kjølingen, og vi målte CPU-temperaturer opp mot 96 grader under last og 48 grader på "tomgang", som er en 8-10 grader for mye etter vår mening. Men GPUen kom riktignok ikke over 73 grader, som er imponerende. Det hadde dog vært fordelaktig om de hadde kjølt ned prosessoren litt mer, kanskje på bekostning av GPU-temperaturen.

Støynivået er akseptabelt, GS75 er stille under normale omstendigheter, lager 44dB med bråk om vi presser den, og hvis man kjører viftene for full spiker med CoolerBoost så ender den opp på 51dB. Ifølge MSI kjøles CPU og GPU hver for seg, så om den ene jobber hardt burde det ikke ha noe å si for den andre. Systemet er ellers ganske klassisk med luftinntak i bunn og varmluft-eksos på sidene og bak.

Siden den er en "ultraportable gaming laptop" så kan man nesten ikke klage over at den blir varm eller at den støyer litt når kjølingen går for fullt. Jeg skulle ønsket meg at kabinettet rundt skjermen var litt mer rigid, og at selve skjermen kanskje hadde mer naturtro farger. Selv om den i forhold til andre maskiner er "billig" med sine nesten 34 lapper så er det vanskelig å måtte gi såpass mye for en bærbar datamaskin - om enn en meget tynn og litt over to kilo tung maskin - men igjen så får man igjen også noe av den kraftigste maskinvaren penger kan kjøpe på en utrolig liten formfaktor. Og prisen er fremdeles billigere enn konkurrentenes.

09 Gamereactor Norge
9 / 10
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster



Loading next content