Norsk
Gamereactor
hardware-tekster

Test: MSI GX640

Vi har fått teste en av MSIs bærbare PCer i deres gaming-serie, og forteller deg om dette er et godt kjøp for en mobil gamer.

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt

I tillegg til en rekke andre beskjeftigelser innen produksjon av PC-utstyr, er Micro-Star International en av de store markedsaktørene innen salget av bærbare PC-er. Stadig flere aktører innser hvor kravstore vi spillere er når det kommer til utstyret. MSIs svar på dette er en egen spillkolleksjon i deres portofolio, dedikert til jobben med å vinne vår gunst.

HQ

Gamereactor har vært så heldige å få teste MSIs GX640-086NE. (-086NE betyr at dette er den spesifikke modellen som selges i Norge og Nord-Europa) Til spillbærbar å være er dette en maskin i det rimeligere prissjiktet og i så måte perfekt for den jevne skoleelev som ønsker mobilitet til å bringe spillehobbyen med seg til for eksempel friminuttet. (Sa noen mattetimen?)

PCen er bygget rundt Intels nyeste teknologi i Core i5-serien. Intel Core i5-430M lover ikke bare å øke spillytelsen med opp til 30 prosent, men også å bidra til kraftig reduksjon i strømforbruket over tid.

Utover dette viser spesifikasjonslisten ett stykk ATI Radeon HD5850 (1GB DDR5), 4 GB DDR3 RAM, 500 GB HDD (2,5 tommer), 15,4"WSXGA+-skjerm (1680 x 1050 pixel) og 64-bit Windows 7. Det er altså på papiret snakk om en relativt kraftig bærbar PC. Vi skal hjelpe deg med å finne ut om den er verdt de rundt 9000 kronene norske nettbutikker forlanger for maskinen.

For å få alt på det rene må vi også nevne at den har trådløs tilkobling for Wi-Fi og Bluetooth, et 2 megapixler webkamera, HDMI-tilkobling og utganger for hele 7.1-kanalers surroundlyd sertifisert av SRS.

Dette er en annonse:

Når vi tar en nærmere titt på maskinen starter vi med å ta for oss det eksterne.

Det aller første jeg merker meg er at maskinen kun har tre USB-porter. Én på hver side, samt en kombinert USB/eSATA-port på høyre side. De fleste vil antakelig koble til en mus på høyre side, og da gjennstår kun to porter. For min del liker jeg å ha anledning til å koble til backup-harddisk, opptil flere minnepinner, og kanskje et eksternt tastatur til PC-en. Det er heller ikke så uvanlig med mer spilltilbehør, som håndkontrollere, øretelefoner, joystick eller bilratt, alt drevet via USB. Mulighetene begrenses kraftig av antallet USB-porter. Jeg vil tro at særlig spillere vil føle behovet for mange USB-porter og jeg finner det bemerkelsesverdig at MSI her har valgt å satse på så få av dem i denne modellen.

Tastaturet maskinen er utstyrt med har MSI stappet med fullt sett med talltaster på høyre side. Dette har nytte for mange som benytter disse aktivt i forbindelse med spilling. For min del har jeg aldri hatt særlig bruk for talltastene på tastaturet. Jeg opplever istedet at fingrenes intuitive orientering på dette tastaturet svekkes av at det her ikke fra MSIs side er noen distinkt kant å forholde seg til når man skal plassere fingrene på piltastene.

Selve tastaturet er komprimert sammen i forhold til et standard tastatur. Det vil si at mens størrelsen på hver tast heldigvis er uforandret, er tasten for < og > flyttet ned ved siden av mellomromstasten, en windows-tast er fjernet, samt at både enter-tasten og høyre shift er krympet betraktelig og piltastene oppleves som litt malplasserte halvveis mellom talltastene og resten av tastaturet. Det krever en stund med tilvenning før bruken av alle tastene sitter i fingrene og jeg igjen kan finne frem intuitivt. Jeg er ennå ikke tilstrekkelig vant med det nye oppsettet.

Dette er en annonse:
MSI GX640
Merk at bildet viser den amerikanske versjonen av tastaturet.

Selv om det er viktig å understreke at det er en ganske grei tilvenningssak, og at det er en større sak når produsentene av minibærbare ofte krymper størrelsen på hver enkelt tast på tastaturet for å få plass, så er tastaturets design en faktor som svært mange undervurderer når de skal velge bærbar PC. Særlig for spillere er tastaturets utforming utrolig viktig.

Men det skal også nevnes at MSI har gjort en innsats for å tilpasse tastaturet til spillerne. Ved å markere WASD-tastene samt piltastene med rødt skiller de seg ut fra resten av tastaturet, noe som skal gi lettere lokalisering av disse tastene.

Ovenfor tastaturet har MSI plassert et nyutviklet panel med berøringsfølsomme taster for mediekontroll, strømstyring, aktivering av MSIs spesielle Cinema Pro-teknologi, aktivering av bluetooth, WLAN og en knapp med selvvalgt funksjon.

Vi har selvfølgelig testet PC-en med en rekke spill for å se hva den duger til. Og det ser ut til at ATIs grafikkbrikke sammen med Intel Core i5 er i stand til å levere dugelig spillytelse.

Vi har testet Crysis og Crysis Warhead som kjører svært glatt på over middels grafikkinstillinger. Vi opplevde ingen lagg da vi spilte og skjermen gav et sylskarpt bilde med god fargegjengivelse. Akkompagnert av krystallklar lyd har vi ingen problemer med å si at PCen gir en god spillopplevelse.

Da vi prøvde et litt nyere spill som Napoleon: Total War, der maskinkraften først og fremst tappes for å vise de svært mange enkeltenhetene som er utført i stor detalj og påvirkes av et stort antall faktorer, inkludert vind, opplevde vi noe hakking. Når vi satte opp det aller største sjøslaget spillet tillater og med de største og mest detaljerte slagskipene kunne det gå litt i rykk og napp idet to skip fikk antenning av dampkjelen omtrent samtidig og eksploderte i hver sin røyksky.

Satt på denne testen vil selv de fleste stasjonære PC-er slite kraftig, men vi merker oss at nesten hele slaget ble preget av merkbart lavere bildeoppdatering.

Det er altså en PC som takler de fleste utfordringer vi kan sende mot den fra spillverden, men den vil slite med å vise spill der det er veldig mange detaljer som påvirker hverandre, og kanskje må man fire litt på grafikkravene når man spiller de aller nyeste og mest avanserte spill.

Siden MSI også skryter av den spesielle filmteknologien måtte vi selvfølgelig teste denne. Setter vi inn filmen Avatar og aktiverer Cinema Pro-teknologien viser det seg at MSIs skryt ikke er helt uten grunn. Skjermen er merkbart svært godt egnet for å se film, og lydbildet er veldig klart.

Til sist tenkte vi å ta for oss batteritid og varmeutvikling.

Batteritiden er helt klart en nødvendig nedprioritering i en bærbar spillmaskin. Skal du spille mens du er på farten må du nok koble deg opp mot en tilgjengelig strømforsyning. Til vanlig applikasjonsbruk fungerer PC-en greit i kontinuerlig bruk i ca halvannen time. Bruker du ECO-knappen på touch-panelet til å justere til maks batterilevetid vil du kunne holde på i litt over to timer.

Det begynner å bli lenge siden to timer var imponerende batterilevetid for en bærbar PC, nå som MSI selv har begynnt å lage PC-er som kan yte i opptil 16 timer på én opplading. Men i en kraftplugg som dette er det en batterilevetid vi kan leve med selv om vi ikke lar oss imponere.

Støyutviklingen fra maskinen opplever jeg som minimal, men det kan skyldes at jeg sitter ved siden av en riktig bråkete stasjonær PC. Dette er ingen stillegående bærbar PC, men viften blåser mye luft med relativt lite støy.

For det er mye luft som må blåses. I en slik kraftplugg er det ingen tvil om at det utvikles mye varme. PC-en holder seg stort sett kjøligere enn andre bærbare PC-er jeg har hatt. Det kan dog være verdt å merke seg at vifteutblåsingen skjer på høyre side og at med musen også på høyresiden kan du bli ganske god og varm på fingrene. Ikke plasser noe som kan smelte noe sted i nærheten av viften.

For oppsummering skal MSI ha ros for å ha laget en kraftig og rask bærbar PC med en prislapp som ikke er alt for avskrekkende. Dette er en PC som vil klare å drive de fleste av de nyeste spillene og relativt til at det er en PC du kan frakte med deg over alt, er den både rimelig og svært godt utstyrt. MSI GX640 fortjener absolutt en anbefaling for spillere på farten. Den har riktignok noen mangler, og du må bestemme deg for om disse er noe du kan leve med, men den er pålitelig og så god som du kan regne med å få til denne prisen.

Vekten på 2.7 kilo gjør at den vil være merkbar i skolesekken og er betydelig mer vekt enn enklere skolemaskiner veier. Til gjengjeld får du en PC med mange flere bruksområder og forhåpentligvis et mye morsommere friminutt.

PC-en leveres med en medfølgende ryggsekk og spillmus i esken. Dermed stiller du allerede fra første stund med et medium for hensiktsmessig å kunne bringe med deg PC-en. Til gjengjeld går du rundt som et levende reklameskilt med MSI-logoen på sekkens lokk. På den annen side har de aller fleste sekker nå til dags produsentens logo trykket stort på lokket. Sekken er lett og hensiktsmessig innredet og virker solid, men den vil nok ikke beskytte PC-en fra regn.

Musen som følger med er ikke like mobil, men er i stedet en fullgod spillmus produsert av MSI selv. Den kan stille med justerbar dpi opp til 4000, noe som er absolutt godkjent. Den er blitt uunnværlig utstyr når jeg frakter med meg PC-en. Jeg har nemlig aldri kunnet fordra å navigere med pekebrettet på bærbare PC-er. Det er da heller ikke veldig aktuelt om PC-en skal brukes til spilling utover kabal. Jeg har vanskelig for å forestille meg noen spille skytespill med pekebrett. (Man kan riktig nok finne de mest utrolige ting på Youtube)

MSI GX640MSI GX640MSI GX640MSI GX640
08 Gamereactor Norge
8 / 10
+
Kraftig, solid, rask, god lyd, markerte WASD-knapper
-
Få USB-innganger, dårlig batteritid, plassering av piltastene, omrokkert tastatur
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster

1
Test: MSI GX640

Test: MSI GX640

HARDWARE-TEKST. Skrevet av Ole-Kristian Lima Anfinsen

Vi har fått teste en av MSIs bærbare PCer i deres gaming-serie, og forteller deg om dette er et godt kjøp for en mobil gamer.



Loading next content