Norsk
Gamereactor
hardware-tekster

Test: MSI Optix MPG27CQ

MSI har prøvd å integrere reaktivt lys i en solid gaming-skjerm, men funker det? Vår danske venn Kim har testet og vurdert.

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt

Omtrent alt av nye ting skal ha RGB-belysning nå til dags. Viftene i PCen din, kablene inni kabinettet, og baksiden av skjermen for å nevne noen. Men hva om man faktisk kunne få gjort noe konstruktivt med all belysningen? Tastaturer som reagerer aktivt på spillet ditt er ikke noen nyhet, men folka hos MSI har tenkt et par hakk videre. Svaret på spørsmålet "Hva har ikke RGB-lys, og hvordan kan vi bruke det til noe fornuftig" har de besvart enkelt å greit: Kanten på PC-skjemen din. Og den kan fungere som en ekstra kilde til "vanlig" lys om du skulle ha bruk for det.

HQ

Det er her det blir genialt dog! Idéen er at man skal kunne koble spill sammen med skjermens lysbar på samme måte som på en del tastatur. MSI har valgt å samarbeide med SteelSeries og bruke deres GameSense-teknologi for å oppnå dette.

Belysningen samarbeider også med andre produkter, blant annet med SteelSeries sin OCK-musematte. Musematten kunne man, helt tilfeldigvis, få gratis med på kjøpet som en del av salgskampanjen som ble kjørt i testperioden.

MSI Optix MPG27CQ

Men først og fremst, la oss titte på selve skjermen under.

Dette er en annonse:

MSI Optix MPG27CQ er en 27" 1440p (2650x1440 piksler) 144Hz-skjerm med rimelig god byggekvalitet, utformet hovedsaklig av metall. Men på baksiden finnes det to store områder som består av plast og dermed bryter litt med designet. Skjermen har to åpenbare konkurransefordeler både mot interne og eksterne konkurrenter, nemlig at den er svært lyssterk og at fargegjengivningen er helt topp med 100% NTSC og 115% sRGB. Det er dog et vanlig VA-panel så det når ikke helt opp på nivået til IPS-drevne skjermer, men da hadde jo forsåvidt også prisen vært en helt annen. Som på omtrent alle andre 144Hz-skjermer er opplevelsen flytende og deilig, og lysstyrken kommer godt med om en spiller i et belyst rom eller vil bruke skjermen til kontorarbeid.

Skjermen er bøyd med 1800R-runding, som er en passende bøyning av skjermen uten av det blir for mye. Kanten rundt er meget tynn, og hjelper på om man ønsker full innlevelse - spesielt da i simulatorspill.

Du kan koble deg til skjermen ved hjelp av en Display Port, 2x HDMI 2.0, samt at den har to USB 3.1-porter og en dedikert USB-port for tilkobling til PC for å styre RGB-belysningen.

OSD-navigasjonen er ikke helt optimal, men det er den forsåvidt nesten aldri. Her har MSI som så mange andre satset på en liten joystick, hvilket er en god idé, men det blir irriterende når du skal prøve å navigere deg gjennom 47 undermenyer. Fargene endrer seg ganske radikalt basert på hvilken profil du velger, så det er viktig å velge den du synes er best av de forhåndsprogrammerte, eventuelt at du tar deg tid til å lage din egen.

Dette er en annonse:

Skjermen har også Adaptive Sync, 1ms responstid, og støtter i tillegg MSI sin egen Mystic Light RGB-kontroller.

MSI Optix MPG27CQ

Tilbake til det essensielle ved skjermen: Lyset på forsiden.

På papiret er idéen knallgod, og gjennom makedsføringsmaterialet frister MSI med at en kan se hvor mye ammunisjon du har, helsenivået mens du spiller, og så videre. Det de glemmer å nevne er at det i hovedsak bare gjelder Counter-Strike: Global Offensive.
Vi skulle gjerne klandret oss selv eller brukervennligheten litt her, men selv om SteelSeries' programvare ikke er helt på topp er ikke den hovedproblemet.
Det er nemlig at bortsett fra CS:GO, Dota 2, og Minecraft så var det kun en håndfull andre titler som støttes av lys-systemet og ingen av de var umiddelbart gjenkjennelige.

Så selv om idéen er god, som når man slår på "gaming mode" på et Logitech- eller Razertastatur, så forventer en at alt fungerer automatisk, og støttes av mer eller mindre alle de større titlene som har kommet ut de siste fem-seks årene, ikke at det er fem-seks titler alt i alt.

Og det er på en måte synd, for det er jo verken MSI eller SteelSeries som er skyld i at det ikke er flere spill som støttes, og heller ikke spillutviklerne, for de kunne ikke vite at denne teknologien kom til å bli skapt når de lagde spillene. MSI har rett og slett bare møtt veggen de fleste pionerene innenfor nye idéer møter. Det er for lite støtte, og det er grunnen til at vi ikke klarer å vurdere om lys-teknologien er nyttig og brukbar. Det er rett og slettofr få eksempler.

Skjermen koster 5 695,- som er ca en tusenlapp mer enn en Optix-skjerm uten lys (og minimalt dårligere fargegjengivelse). Så lenge det ikke kommer mer utbredt støtte for "Monitor GameSense", eller hva de nå vil kalle det, så finnes det ikke noen overdreven god grunn til å gå for MPG27CQ. Og det er litt synd, for den er faktisk en god skjerm i seg selv, som tilbyr 1440p, 144Hz, og fine farger.

08 Gamereactor Norge
8 / 10
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster



Loading next content