Norsk
Gamereactor
hardware-tekster

Test: MSI Radeon HD 6850

6850 er AMDs så langt billigste skjermkort i deres nye 6-serie. Det skal fylle samme del av markedet som de gamle 57xx-serie kortene, og sikter seg dermed inn på den mer budsjettorienterte delen av markedet. Hvor konkurransedyktig er det?

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt

AMDs 6-serie er, med unntak av Nvidias 4-serie, en av de senere års mest omtalte og hypede skjermkortgenerasjoner. 5-serien tok markedet med storm med sin gode ytelse og eksepsjonelle pris/ytelses-forhold. Den sikret AMD et knepent overtak på Nvidia med tanke på markedsandeler, og AMD satser nå på å videreføre dette med 6-serien.

HQ

Det har i forhold til 5-serien vært en viss omrokkering i navngivingen. Enhver logikk skulle tilsi at 6850 overtar etter 5850, men dette er altså ikke tilfelle. 68xx-kortene tar over for 5830 og 57xx-kortene, ikke den øvre delen av markedet. 5850 og 5870s etterfølgere er 6950 og 6970-kortene, mens 5970s arvtager blir 6990 (Antilles).

Det er ikke bare navnene til hvert enkelt kort som har en merkverdig vri. Som vi er så altfor godt kjent med, kommer enhver ny skjermkortarkitektur med et snasent kodenavn. Denne gangen stifter vi kjennskap med Barts, Cayman og Antilles i de høyere markedssegmentene, og Blackbomb og Whistler i de lavere/mobile delene av markedet. Alle disse er også navn på velkjente øyer i det sørlige Karibien, så det er bare å forvente solskinn, krystallklart vann og hvite strender fra AMD.

Kortet vi ser nærmere på i dag er deres 6850, etterfølgeren til 5770. Det er basert på den nyutviklede Barts-kjernen, som er produsert på 40 nm produksjonsteknikk. Det betyr at dette ikke er en helt ny skjermkortgenerasjon, ettersom det vanligvis betyr at man krymper produksjonsteknikken (55 nm < 40 nm < 32 nm osv), for å presse flere transistorer og lignende inn på et stadig mindre område. 6-serien er ment som en relativt omfattende oppfriskning av 5-serien, i påvente av 7-serien som trolig vil kunne by på et mer tilfredsstillende ytelseshopp.

MSI Radeon HD 6850
Et ganske sjarmerende lite kort, egentlig. Tro mot AMDs svart/rødt-fargetema fra tidligere kort. Foto: Ole-Christian Johansen
Dette er en annonse:

AMDs hovedfokus har ved siden av godt pris/ytelse-forhold vært å effektivisere designet. Med 6-serien konsumeres markant mindre energi for å oppnå samme ytelse som 5-serien. Dette burde i tillegg til å holde maskinens strømforbruk under kontroll også føre til et kjølig og stillegående kort. Jo høyere strømforbuk, jo høyere varmeutvikling, som igjen fører til at vifter og kjøleanordninger må jobbe hardere for å forhindre spontanantennelse og et heller skuffet gamerfjes i det kortet smelter vekk. Strengt tatt finnes det innebygde sensorer som skrur av maskinen før slikt, men dog...

6850 stiller med 1,7 milliarder transistorer, en kjernefrekvens på 775 MHz, 960 streamprosessorer og 1024MB GDDR5 kjørende på 1000 MHz med en 256-bit minnebusbredde. Sammenlignet med storebror 6870, som har en kjernefrekvens på 900 MHz, kan det ved første øyekast se ut til at 6850 har et svært sjenerøst rom for overklokking, iallefall på kjernefrekvensen. Ytelsen vil likevel bli noe begrenset arkitekturmessig i forhold til 6870, siden antallet streamprosessorer og teksturenheter er merkbart redusert mellom de to. Det betyr med andre ord at samme kjerne- og minnefrekvens på et 6850 som på et 6870 ikke gir samme ytelse. Overklokkingspotensialet skal vi dog se nærmere på senere.

MSI Radeon HD 6850
Selve kretskortet er av ikke av AMDs referansedesign. MSI har gjort visse endringer her, og blant annet gjort det litt kortere enn resten, med sine 21,6 cm mot standard 23,2 cm. Foto: Ole-Christian Johansen

AMDs nye yndlinger kommer også med en oppdatert programvarepakke. Helt nytt er svaret på Nvidias 3D Vision - AMD HD3D. Det vil altså si at 6-serien er, sammen med en 120Hz monitor og 3D-briller, i stand til å kjøre spill og filmer i 3D. Det er dog en enorm bakside. I motsetning til Nvidia finnes det ingen støtte for 3D-spilling ut av esken. Du er nødt til å kjøpe programvare fra en tredjepart som gir støtte for dette, og adekvat driverstøtte for spillene er manglende. Ikke akkurat det jeg ville kalle et sjakktrekk, og det vil mer enn trolig føre til at 3D-interesserte spillere retter nesen mot Nvidia-leiren. Tredjepartene kan ikke akkurat beskyldes for å prise programvaren særlig fristende.

Dette er en annonse:

Det velkjente Eyefinity, som tillater deg å spre spillet over flere monitorer, er også på plass. Der 5-serien hadde støtte for spilling på 3 skjermer (spesielle Eyefinity-kort støttet opptil 6) på ett kort, viderefører 6-serien dette. Her har AMD et overtak på Nvidia, ettersom sistnevnte krever at du kjører flere kort i SLI for å ha støtte for "surround-gaming". Strengt tatt kan du ikke forvente å kunne spille noe særlig med et kort som 6850, på 3 skjermer samtidig. Det blir fort altfor krevende, men støtten er iallfall der. En liten bakside med Eyefinity-teknologien er at det krever at du benytter mini Displayport. Det er med andre ord nødvendig med et utrolig dyrt adapter som lar deg bruke enten DVI eller HDMI-monitorer. Fordelen med SLI-kravet til Nvidia er dermed at du kan bruke DVI/HDMI-monitorer uten adaptere.

MSI Radeon HD 6850
Kortet har to DVI-utganger, én HDMI og en DisplayPort. Foto: Ole-Christian Johansen

Kjøleren på MSIs Radeon HD 6850 baseres på to varmerør i kobber, og et betydelig antall kjølefinner i aluminium. I forhold til mange andre 6850-modeller er det en av de større og mer omfattende kjølerne på et slikt kort, og ytelsen er deretter. Når kortet står idle (tomt skrivebord i 20 minutter) ligger det på kun 38 grader, mens det ikke når mer enn 65 grader under load (3DMark Vantage). Med en romtemperatur på 25 grader gir det en deltatemperatur på 13 grader idle, og 40 grader under load. Svært fine temperaturer, dette. Merk at kortet kjørte i et Corsair Obsidian 800D med tre ekstra vifter i toppen. Lydnivået holdt seg også på et svært akseptabelt nivå, uavhengig av hvor hardt det jobbet. Under 40 % viftehastighet er ikke viften hørbar i det hele tatt, 40-60 % kan tydelig høres, og alt over 60-65 % begynner med én gang å minne om flyplassen. Heldigvis er det nær sagt aldri nødvendig å kjøre viften på over 50 % kapasitet, med mindre du er ute etter maksimum overklokk.

Det er verdt å ta under vurdering at mesteparten av den varme luften kjøleren gir fra seg vil dumpes tilbake i kabinettet. Svært lite av den varme luften vil blåses ut bak kabinettet, som med en rekke andre kort. Dette gir dog bedre skjermkorttemperaturer, men kabinettet ellers vil bli varmere. Så lenge du har relativt god luftstrøm i kabinettet ditt burde ikke dette bli noe problem, uansett.

MSI Radeon HD 6850
Her ser vi de to varmerørene. Mangelen på et heldekkende plastdeksel betyr at nesten all varm luft dumpes i kabinettet igjen. Foto: Ole-Christian Johansen

Da er det vel på tide med et nærmere blikk på den faktiske ytelsen. Kortet testes i et utvalg av spill, og noen syntestiske benchmarks. Resultatene i spill oppgis i FPS, mens resultatene oppgis i hver enkelt benchmarks tallsystem. Først litt om FPS. Det absolutte minimum for at et spillopplevelse skal kunne kalles flytende og spillbar er 30 FPS. Ved 45 FPS er det god flyt, og ved 60 FPS er spillopplevelsen optimal. Med andre ord er alt under 30 FPS for dårlig, alt mellom 30 og 60 FPS er høyst spillbart, mens over 60 FPS gir den beste opplevelsen. Alle spill kjøres på 1920x1080 oppløsning, med alle grafikkinnstillinger på maks. Da kommer en knalltørr og kjedelig samling av tall:

Crysis Warhead (DirectX 10)
Minimum: 16
Gjennomsnittlig: 23,969
Maksimum: 38

MSI Radeon HD 6850

Som vi kan se sliter kortet med Crysis Warhead på 1920x1080, 8x AA og alle innstillinger på Enthusiast. Likevel er dette imponerende ytelse for et kort i denne prisklassen, og det blir fort veldig spillbart hvis man jekker ned AA litt.

Colin McRae: Dirt 2 (DirectX 11)
Minimum: 45
Gjennomsnittlig: 57.536
Maksimum: 64

MSI Radeon HD 6850

Dirt kjører mer eller mindre knirkefritt med absolutt alle innstillinger makset ut. God ytelse her.

Fallout: New Vegas (DirectX 10)
Minimum: 43
Gjennomsnittlig: 58,925
Maksimum: 63

MSI Radeon HD 6850

New Vegas kjører rett og slett optimalt. Stort mer er det ikke å si.

Battlefield: Bad Company 2 (DirectX 11)
Minimum: 28
Gjennomsnittlig: 43,328
Maksimum: 62

MSI Radeon HD 6850

Kortet kjører Bad Company 2 med helt grei flyt. Alt makset ut med 8xAA og 16xAF er en betydelig påkjenning for de fleste kort, men MSIs 6850 holder stand.

3DMark Vantage (syntetisk benchmark)
Skjermkortets P-score: 14202
Total P-score for hele systemet: 15846

Mye kan sies om Futuremarks Vantage, men resultatene, spesielt for skjermkortet, er en svært god indikasjon for kortets gjennomsnittlige spillytelse. I overkant av 14k er en rimelig god score, som ikke ligger langt bak GTX 470 og HD 5850. Imponerende for et kort i denne prisklassen, rett og slett.

3DMark 11 (syntetisk benchmark)
P-score: 3507

Dette er et splitter nytt program fra samme folkene bak Vantage, 3DMark 06 og en rekke andre benchmarks. Siden programmet er såpass nytt er det dog litt vanskelig å komme med en klar ytelsesvurdering, men etter hvert som vi får testet flere skjermkort havner det litt mer i kontekst.

Testsystem:
Prosessor: Intel Core i7-920 @ 4 GHz
Hovedkort: EVGA X58 Classified
RAM: Corsair Dominator GT 6GB @ 1600 MHz
Strømforsyning: Corsair HX 1000W
Monitor: BenQ G2411HD
Kabinett: Corsair Obsidian 800D
Operativsystem: Windows 7 Home Premium 64-bit
Drivere: ATI Catalyst 10.12

Ytelsen er i samtlige tester svært respektabel. Det er ingen tvil om at dette er et kraftig lite kort. Med tanke på hvilken prisklasse vi befinner oss i er det klart at PC-spilling ikke lenger krever det kraftigste av det nøyeste for å drive nær sagt alle nyere spill på høyeste, eller tilnærmet høyeste, innstillinger. Men nå har vi sett på ytelsen rett ut av esken, og det er dermed på tide å se hvor langt over standard spesifikasjoner det er mulig å presse det. Tid for overklokking!

Overklokking vil kort sagt si at man manuelt setter frekvensene, strømtilførsel osv, for å kunne tvinge et komponent til å kjøre på høyere frekvenser enn det er beregnet til fra fabrikk. Prosessorer er det vanligste komponentet å overklokke, men å klokke opp skjermkort er faktisk en hel del lettere. Ofte medfølger programvare fra produsenten som muliggjør overklokking, og selve prosessen er ikke verre enn å sakte øke frekvensene med 5-10 MHz, for så å kjøre Furmark og speide etter tegn på uregelmessigheter i skjermbildet (artifacts). Men overklokking er ikke alltid like trygt, med mindre man har en viss anelse om hva man holder på med. Ting kan gå galt. Derfor - gjør det på din egen risiko.

MSI Radeon HD 6850
Kortet benytter seg av én enkelt 6-pin PCIe-strømkontakt. Foto: Ole-Christian Johansen

Jeg benyttet meg av MSIs eget MSI Afterburner, mitt personlige favorittprogram for overklokking av skjermkort generelt. Ved å presse voltages opp til 1.22, kunne kjernefrekvensen settes til 960 MHz og minnet til 1150 MHz. Dette var det høyeste jeg kom, uten å markant øke voltages. Svært imponerende resultater, like fullt. Kjernefrekvensen er nå 60 MHz høyere enn et stock 6870. Temperaturene gikk fra 65 grader under load, til 73 grader overklokket. Det vil si en økning på litt over 12 %. På ingen måte ille, spesielt med tanke på at lydnivået heller ikke har økt merkbart. Ytelsesfordelen overklokken gir er litt over 16 % i gjennomsnitt, etter å ha kjørt samtlige tester om igjen. Det vil kort sagt si at gapet mellom 6850 og 6870 er lukket uten problemer, og ytelsen overgår faktisk storebror 6870 i visse tilfeller. Absolutt vel verdt å overklokke dette kortet.

MSI Radeon HD 6850
Hovedkort-tilkoblingen er en helt standard PCIe 2.0-kontakt. Foto: Ole-Christian Johansen

Alt i alt er MSI Radeon HD 6850 er fantastisk kort. Ytelsen rett ut av esken er formidabel, og tygger unna nær sagt alt av spill. Rommet for overklokking gjør at det har et eksepsjonelt godt pris/ytelses-forhold for entusiaster, eller de som er villige til å overklokke kortet sitt. Man kan kort sagt få 6870-ytelse "gratis". MSI har også gjort en svært god jobb med kjøleren. Den holder temperaturene under kontroll, nesten uavhengig av hvor hardt det presses, eller hvor langt det klokkes. Og i tillegg kan man såvidt høre den. Dette er kortet for alle som gjerne vil spille uten problemer, men ikke er villig til å betale tusenvis av kroner for de øverste tilbudene.

09 Gamereactor Norge
9 / 10
+
God ytelse, bra priset, god kjøler, fantastisk overklokking
-
Ingen spesielle, utover tvilsom implementering av 3D.
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster

Test: MSI Radeon HD 6850

Test: MSI Radeon HD 6850

HARDWARE-TEKST. Skrevet av Ole-Christian Johansen

Ikke helt med i komponentkjøret? Vi har sett nærmere på et rimelig og godt alternativ som får mye ut av grafikkopplevelsen uten å måtte selge både hus og kone...



Loading next content