Norsk
Gamereactor
anmeldelser
The Walking Dead - A New Frontier

The Walking Dead: The Telltale Series - A New Frontier

Man skulle tro det ikke var mer å hente av Telltale-formelen, men tredje sesong av The Walking Dead viser at Telltale + zombier fortsatt er en god kombo...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ
HQ

TV-serien The Walking Dead er noe jeg har et elsk-og-hat-forhold til. Det er en serie med ufattelig mye dødtid til tider, hvor mye av handlingen står stille og hvor man føler serieskaperne bare drar det hele ut for å tjene mest mulig gryn. Så, plutselig smeller de til med noen knakende bra episoder som snur alt på hodet (slik som starten av sesong 7), og brått kastes jeg inn i serien igjen med fullt engasjement og husker hvorfor jeg i det hele tatt fortsatt holder ut det hele.

Når sant skal sies synes jeg spillserien The Walking Dead fra Telltale Games holder jevnt over mye høyere kvalitet enn TV-serien. Grafikkstilen spillserien har hatt fra starten av er en fin hyllest til originaltegneserien, mengden med dødtid er liten, og rollefigurene er generelt sett bedre enn det TV-serien kan skimte med. Dessuten har Telltale mestret det å fortelle gode historier og å konfrontere spilleren med vanskelige valg innenfor zombie-universet. Helt siden første spillsesong av The Walking Dead kom ut i 2012 har utviklerne holdt seg til det man kan kalle Telltale-formelen, og selv om resultatet har vært vekslende i møte med Game of Thrones-, Batman- og Borderlands-universene har den alltid passet godt overens med zombie-serien.

The Walking Dead - A New Frontier
Norge er nevnt i spillet, yay!
Dette er en annonse:

Siden lanseringen av andre sesong i 2014 har Telltale Games konsentrert seg om andre spill og serier, men nå er det endelig duket for sesong 3 i spillserien. Skjønt, offisielt sett har studioet droppet sesong 3 i navnet, noe som egentlig passer greit. I The Walking Dead: The Telltale Series - A New Frontier følger vi nemlig en ny gruppe rollefigurer og hovedrolleinnehaver, mens serieveteranen og publikumsfavoritten Clementine har fått en rolle hvor hun spiller en kombinasjon av kvinnelig hovedrolle og viktigste kvinnelige birolle.

Fortellerteknikken i A New Frontier er nemlig delt inn i to, fortid og nåtid. I hovedsak følger vi historien fra nåtidens perspektiv, nærmere bestemt fire år etter at apokalypsen brøt ut. Her følger vi den avdankede baseballspilleren Javi Garcia, som i løpet av disse årene har overlevd flukten fra zombiene sammen med svigerinnen Kate, niesen Mariana og nevøen Gabe. På en tilsynelatende forlatt skraphaug kommer de i konflikt med soldater fra en gruppe som kaller seg The New Frontier, og det er i kampen mot denne gruppen Javi møter Clementine, som har blitt både eldre og langt dystrere siden sist vi møtte henne. Hva som har hendt med Clementine mellom sesong to og nå får vi derimot vite i retrospekt, og under disse sekvensene får vi innta rollen som Clementine igjen.

The Walking Dead - A New Frontier
Pek-og-klikkelementene er fortsatt blant de minst engasjerende delene ved et Telltale-spill.

Vekslingen mellom de to fortellerperspektivene fungerer godt. Det er en fin måte å levere stafettpinnen videre til et galleri hovedpersoner som er med på å gjøre tredje sesong interessant, samtidig som vi ikke gir slipp på den unge Clementine som hele tiden har ledet oss gjennom spillene. Det er en god ting, for sesong to viste oss at selv om Clementine er en god rollefigur, kan hun ikke bære en hel sesong alene hvis ikke resten av persongalleriet er interessant. Her får imidlertid A New Frontier stort sett ståkarakter, for sett bort fra et par unntak er rollegalleriet i tredje sesong stort sett velfungerende. Her er det mange interessante problemer knyttet til familie, og konteksten med zombie-apokalypsen gjør at problemstillingene skaper en hel del spennende og krevende situasjoner. Vi får dessuten noen fine referanser til TV- og tegneserieutgaven av The Walking Dead her i sesong tre, akkurat som i første sesong.

Dette er en annonse:

Med et velfungerende persongalleri er også tredje sesong av The Walking Dead i stand til å gjøre det denne Telltale-serien gjør best: Å fortelle gode historier i et vanskelig univers hvor hvert valg får konsekvenser. Historien når riktignok aldri et The Last of Us-nivå, men vi kan ikke alle være best i klassen. Har man spilt et Telltale-spill de siste fem årene kjenner man til formelen, og det gjøres i bunn og grunn ingen grep for å endre på denne. Noen små justeringer i brukergrensesnittet har vi fått, men dette er først og fremst spillet for dem som setter historien i fokus når de spiller.

The Walking Dead - A New Frontier
Historien om hva Clementine har drevet med mellom sesong to og tre fortelles i bruddstykker underveis.

Samtidig er ikke tredje sesong helt uten riper i lakken. Fem år med samme formel er mye, og selv med en god historie skal det litt til ikke å ønske at Telltale snart fornyer seg litt. Man er også helt avhengig av at historien holder seg på topp for å holde på engasjementet, noe som dessverre ikke alltid er tilfellet. Fjerde episode i sesongen er stort sett en begivenhetsløs og kjedelig affære, og havner nesten på samme nivå som det TV-serien ofte presterer å falle ned på. Det bedrer seg heldigvis etter hvert, men dette er ikke en formel som kan ta seg råd til å bli kjedelig.

Helt uten fornyelse er sesongen imidlertid ikke. Endelig har Telltale foretatt en skikkelig grafikkoppjustering av motoren sin, og resultatet er blitt ganske så fint. Den tegneserieaktige stilen ivaretas, men flyter bedre og ser langt skarpere ut enn tidligere. Overraskende nok er sesongen dessuten uten noe særlig rusk i maskineriet, noe Telltale-spillene har slitt mye med de siste årene. Selv om formelen fortsatt er den samme gamle, er det godt å se at spillene ikke er helt uten en viss fremgang.

Telltale-spillene har alltid vært spill som handler om valg som påvirker spillets gang. Sant å si er det mer snakk om illusjonen av valg som påvirker spillets gang, for det egentlige rammeverket for spillet er temmelig fastlåst og ikke særlig påvirkelig. Studioet har uansett klart å skape en formel som opprettholder illusjonen på en god måte, og de tøffe valgene må foretas også denne gangen. Har du spilt de to forrige sesongene og beholdt en lagringsfil fra disse kan du lett overføre dem til sesong 3 (eiere av eldre konsoller vil nok slite litt her, men det finnes en mulighet for dere også). Allikevel sitter jeg igjen med følelsen av at valgene mine fra tidligere egentlig ikke påvirker spillets handling i særlig stor grad. Noen forskjeller merker man selvfølgelig, men i det store og det hele skulle jeg ønske at mine tidligere valg nå hadde fått enda mer merkbare konsekvenser. I samme slengen hadde en repetisjon av sesong to, og snarere hvilke valg man tok i sesong to, vært til god hjelp. Noen av oss husker selvfølgelig bedre enn andre, men det er faktisk tre år siden forrige sesong.

The Walking Dead - A New Frontier
Sesong tre har fått en solid grafikkoppdatering, og resultatet er ganske fint til tider.

I utgangspunktet hadde jeg trodd at jeg var for lei av Telltale-formelen til at det var noe mer å hente ut av den, men The Walking Dead: The Telltale Series - A New Frontier tar oss med til der det hele begynte for de fleste av oss og minner oss på hvorfor vi falt for den i utgangspunktet. Med en god historie, godt persongalleri, et univers som til tider kan være både spennende og dramatisk og en rekke tøffe valg viser sesong 3 at Telltale og The Walking Dead fortsatt er en solid kombinasjon. Er man dønn lei Telltale-formelen og nekter å røre et spill fra dem før de foretar kraftige endringer er det nok ingen vits i å prøve, men utover det gir dette spillet et fint avbrekk fra sommersolen (hvis du har sol der du befinner deg, vel å merke).

HQ
08 Gamereactor Norge
8 / 10
+
Spennende med nytt persongalleri, vekslingen mellom fortid og nåtid fungerer godt, skarpere grafikk enn før, små justeringer i brukergrensesnittet, zombie-serien og Telltale-formelen fungerer fortsatt godt sammen.
-
Fjerde episode er temmelig begivenhetsløs og uinteressant, et par plagsomme rollefigurer, kunne spilt mer på tidligere valg, en repetisjon av forrige sesong innledningsvis savnes, samme formel som før.
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte teksterLoading next content