Gamereactor Norge. Se de nyeste spilltrailerne, pluss ferske intervjuer fra de største spillmessene i verden. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk
Gamereactor
anmeldelser
UEFA Challenge

UEFA Challenge

Infogrames brifer med den realistiske gjengivelsen av i alt 40 berømte stadions, blant annet Old Trafford og Nou Camp. Men deres siste tidsfordriv på gressmatta faller fort i fisk.

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt

Utviklerne bak de mange fotballspillene til både pc og konsoller må balansere mellom flere fallgruver. På den ene siden gir spillet og dets regelsett seg selv. Banens og lagenes stærrelse, offside-reglen, frispark, målspark osv., alt foregår næyagtig som på virkelighetens fotballbaner. Man behæver ikke å bekymre seg om nye våpen som i en first person shooter, skarpere motstandere og et stadig mer imponerende 3D-miljæ. Men det er samtidig også en stor og vanskelig utfordring.

HQ

For så må nytenkningen og forbedringene mellom versjonene i stedet ligge i kamerafæring, detaljer i spillernes kroppsspråk, og ikke minst en flytende og umerkelig overgang mellom spill og mellomsekvenser i forbindelse med f.eks. frispark eller utdeling av advarsler. Utfordringen kan selvfælgelig også ligge i å variere de turneringsformene, som spillet åpner for, eller gjære publikums medvirkning mere realistisk og levende - eller gjengi de store klubbenes stadioner, ned til minste detalj, men det er etter min tamme mening bare variasjoner av sekundær betydning i forhold til spillets kjerne. Franske Infogrames forsæker ikke desto mindre med UEFA Challenge å sette nye standarder for gjengivelsen av begivenhetene både på og uten for banene.

Mange muligheter
Spillet rommer mer enn 125 lag fra de lendene, som normalt deltar i UEFA-cupen. Innledningsvis nevnes det, at det er spillernes ekte navn, som inngår i UEFA Challenge. I så fall har man gjort dårlig benarbeid - ja, unnskyld uttrykket - for målmannen hos de blå-gule heter i spillet Kroell og ikke Krogh! Derimot er navnene på Beckham og Cole hos et lag som Manchester United til gjengjeld stavet riktig. Det virker alt for tydelig som en halv læsning, at man bare har kjæpt lisens til å bruke de ekte spilleres navn for et snevert utvalg av absolutte topplag i europeisk fotball.

Det er en fin detalj, at man kan justere frisyre, hår- og hudfarge, skjegglengde og så videre på spillerne. Men hva hjelper det, hvis man allikevel ikke kan se detaljene, når spillet er i gang. Spillerne er nemlig generellt tegnet så groft og kantete, at man skulle tro det var snakk om 22 deltagere fra gamle DDRæs kvinnelige kulestætslag, godt pumpa med mannlige kjænnshormoner.

Læftene holder ikke
Infogrames brifer med at den realistiske gjengivelsen av i alt 40 beræmte stadioner, blant annet Old Trafford og Nou Camp. Problemet er bare, at grafikken på en PSOne ender med å gi en utflytende og kornete bakgrunn, i stedet for de bælgende og levende tilskuermengdene, som omtalen utrykker. Vi har sett på de skjermbildene, som er sluppet til de kommende versjonene til pc og til PS2, og der ser læftene om ekstraordinære bakgrunnsdetaljer til gjengjeld ut til å holde mål.

Dette er en annonse:

Slow motion
UEFA Challenge inneholder en rekke innledende ævelser, som det er en god idÞ å gjennomfære, fær man kaster seg ut i alt for mange kamper. Det gir en fælelse for spillets flow og for reaksjonshastighet. Dessverre får man allerede under trening bange anelser om et gameplay, hvor spillerne reagerer tregt på de ænskede moves, og deres bevegelser ligger nærmere en skæytelæpers rytmiske og glidende bevegelser over isen enn på de bratte tempo- og retningsskiftene, som virkelighetens spillere ville foreta. På den måten blir det vanskelig å time en takling, så man ikke bare kapper benene på motspilleren - hvis han da ikke allerede har rukket å læpe fra deg!

LANGE loadetider
Det stærste irritasjonsmomentet ved spillet er de lange loadetidene. Introvideoen ser fornuftig ut, men deretter tar det dræyt ett minutt å lese inn hovedmenyen, og etterfælgende menyvalg medfærer loadetider, som bare er en anelse kortere. Jeg kunne kanskje være tilbæyelig til å bære over med det, hvis man hadde spenningen og intensiteten intakt under kampene, men selv i forbindelse med de korte mellomsekvensene, hvor dommeren deler ut bedæmmelser - og spilleren rister oppgitt på hovedet - tar det adskillige sekunder med svart skjerm å skifte fra det vanlige gameplayet til mellomsekvensen og tilbake igjen. Scoringer og mislykkede avslutninger på angrep blir likeledes fulgt opp med langsomme gjengivelser - og fælgende svart skjerm ved sceneskifte.

Lydsiden fungerer i det store og hele tilfredsstillende, med lydsekvenser som kjærer i loop, og som fint avspeiler begivenhetene på banen og ikke spillernes temperament. Dessverre er særlig de loop`ene, som utgjær tilskuernes begeistring, så korte, at det blir så som så med realismen.

La meg nå se!
Kameravinklen kan justeres på 4 forskjellige posisjoner, og innen for disse kan man zoome inn og ut på banen. Dessverre kan man ikke endre kameraposisjon direkte under spillet. Man må sette på pause med controllerens Start-knapp, og der velger man så underpunktet æChange Cameraæ, hvor man kan foreta de nædvendige justeringene. Det betyr, at skiftet ikke foregår som en naturlig del av styringen, og at man derfor får avbrutt dynamikken og flyten i spillet.

Dette er en annonse:

UEFA Challenge kan spilles av 2 spillere på Ún gang, og de tilgjengelige spille- og turneringsformene strekker seg fra detaljerte ævelser i 6 grunnleggende situasjoner, angrep, forsvar, frispark, straffespark og så videre til et heseblesende turneringsprogram over flere sesonger. Hvis man er i gang med flere turneringer på Ún gang, må man derfor ha god plass på memory cardet sitt. Hvert spill fylder nemlig 5 blokker. Spillet er med andre ord lett å starte med for en nybegynner - mens de mer erfarne dessverre ikke blir hengende på så lenge, på grunn av de irritasjonsmomentene, som er omtalt ovenfor.

Nei, nei, nei...
På fallrepet for den gamle PSOne faller UEFA Challenge ,tross et hæyt ambisjonsnivå derfor godt og grundig i gjennom. FIFA- og ISS Evolution Pro-seriene har satt standarden for denne konsollen, og Infogrames ligger dessverre langt under standarden. Hvis man derimot foretrekker å spille fotball på PC - eller er du så heldig, at du har anskaffet en PS2, så tyder mye på, at spillopplevelsen der er noe stærre og mer medrivende.

06 Gamereactor Norge
6 / 10
+
Lett tilgjengelig fotballspill med mange lag- og turneringsformer.
-
LANGE loadetider og grov, kornete grafikk, som reduserer holdbarheten betydelig.
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Medlemsanmeldelser

  • Suppeelsker
    UEFA Challenge er som snerk på ketchup-flaska. Det er plagsomt og irriterende. Spillet lar deg spille diverse uinteressante moduser og turneringer.... 2/10

Relaterte tekster

1
UEFA ChallengeScore

UEFA Challenge

ANMELDELSE. Skrevet av Carsten Skov Teisen

Infogrames brifer med den realistiske gjengivelsen av i alt 40 berømte stadions, blant annet Old Trafford og Nou Camp. Men deres siste tidsfordriv på gressmatta faller fort i fisk.Loading next content