Norsk
Gamereactor
forspill
Until Dawn

Until Dawn

Supermassive Games la fra seg PS Move, plukket opp PS4-kontrolleren og brukte to år på å forme Until Dawn på nytt. Resultatet er et langt mer lovende skrekkspill...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

Ashley og Chris sitter tvers overfor hverandre ved et bord. Alt du ser i øynene deres er frykt. Naken redsel, smerte og galskap. Over hodene deres senkes roterende sagblader sakte men sikkert mot dem. Ashley er bundet fast med begge hender, mens Chris har den ene hånden fri. Fra skyggene høres en stemme som sier: «Du har gjort et dårlig valg i dag Chris, men nå kan du velge igjen. En av dere kan overleve, deg eller Ashley. Skyt henne eller skyt deg selv.» Selve valget blir overlatt i spillerens hender i Until Dawn, forutsatt at du har gjort feiltrinnene som fører deg inn i marerittsituasjonen tidligere.

Det er et nytt Until Dawn Supermassive Games har tatt med til Gamescom 2014, etter to år i stillhet. Spillet er nå beregnet på Playstation 4, og det blir beskrevet som et horror-spill med en annerledes twist. Vinterferie i Blackwood, med åtte venner strandet i en hytte på fjellet. Det finner snart ut at de ikke er alene, og ting begynner å gå fryktelig galt.

Until DawnUntil Dawn

Settingen er tradisjonell for horror-sjangeren, men fokuset her ligger ikke bare på bestialske mord. Vi som spiller vil nemlig ha innflytelse på hvem som overlever og hvem som må bøte med livet. Vi må ta stilling til moralske problemer, mens vi søker etter ledetråder som avslører hva som faktisk foregår her. Det hele bringes til live av spillmotoren til Killzone: Shadow Fall, mens rutinerte skrekkforfattere har blitt hyret inn av Supermassive Games for å sikre den rette stemningen. Det både ser og føles ut som et skrekkspill, og det finnes ingen lagringspunkter. Du kan ikke gjøre noen endringer underveis, da må du begynne på nytt. I stedet må du tilpasse deg det som skjer underveis, akkurat som spillet selv gjør.

Dette er en annonse:

For å lage det voksne og nådeløse skrekkspillet de så for seg, bestemt utviklerne seg for å legge vekt på tre hovedmomenter. Det terroriserende skumle, det plutselige grusomme og det kvalmende. Man blir terrorisert av truslene som alltid henger over deg, og man blir sjokkert av hendelsene som skjer uten forvarsel underveis. Noen ganger er disse ekle og kvalmende hendelser av splatter-typen, men disse er sjeldne og effektivt brukt i Until Dawn.

Until Dawn
Until DawnUntil Dawn

Til forskjell fra PS Move-spillet vi så da spillet ble annonsert for første gang, styres Until Dawn nå som et actionspill i tredjeperson. Og det ser virkelig bra ut. Ansiktsuttrykkene er litt overdrevne, men fremdeles naturtro og overbevisende. Gameplayet er på sin side langsomt på samme måte som Beyond: Two Souls, Heavy Rain og det originale Resident Evil, med sakte oppbygginger til perfekte sjokkøyeblikk. Gjerne med kamera plassert i akkurat riktig vinkel.

Dette er en annonse:

Until Dawn er på mange måte én eneste stor gåte. Ting du finner må analyseres. Bøker du kommer over må blas igjen på leting, og tilsynelatende uskyldige gjenstander som et dukkehus kan inneholde viktige ledetråder. Alt sammen for å finne ut hva som har skjedd med Ashley og Chris' venn Sam, som har forsvunnet sporløst. De utgjør i grunnen en merkelig duo, de to. Ashley ser ut som en klone av popsangeren Avril Lavigne, mens Chris er en klassisk nerd. Begge liker å snakke i hastags, men heldigvis holdes dialogen på et minimum.

Until DawnUntil DawnUntil Dawn

Sammen med den langsomme vandringen gjennom forlatte kjellere og andre typiske horror-omgivelser, følger lyd av den ypperste sorten. Musikken og lydene er subtile og stemningsettende, inntil volumet plutselig går i taket til OMG, WTF-øyeblikkene. Det er klassisk bruk av lyddesignet, men det er gjort skikkelige. Lyssettingen er også gjennomtenkt og proff, slik at man aldri helt vet hva som skjuler seg i skyggene. Det ligger rett og slett an til å bli et gjennomført spill. Spindelvev, knirkende dører, ekle insekter. Alt man forbinder med skikkelig skrekk.

Man må gjøre mange tøffe valg i Until Dawn. Igjen og igjen. Under dialogene blir man nødt til å velge hvilken vei samtalen skal gå, og scenene utspiller seg annerledes basert på valgene du gjør. Når det gjelder den overordnende historien vet vi ikke nok til å gjøre oss opp noen mening foreløpig, men vi har allerede skjønt at dette handler om hele gruppen og ikke en enkeltperson. Vi veksler mellom ulike roller basert på valgene våre.

Until DawnUntil Dawn
Until DawnUntil Dawn

Valg fører som kjent til konsekvenser og alle avgjørelsene i Until Dawn fører deg nærmere én av de mulig skjebnene dine. Det er ikke fast bestemt hvem som overlever og hvem som stryker med. Alt blir avgjort av valgene du gjør fra start til slutt. Det tar drøyt ni timer å gjennomføre historien én gang, og valgstrukturen fører naturligvis til at alle gjennomspillinger blir forskjellige. Alt du bestemmer deg for å gjøre blir værende permanent, uten mulighet for å hoppe tilbake for å gjøre et valg på nytt. Det passer veldig godt til horror-sjangeren, slik vi kjenner den både fra film og andre spill. Det oppfordrer til flere gjennomspillinger, og det samme kan sies om de hundrevis av referansene til andre spill, filmer og bøker i sjangeren. Du oppdager neppe alle sammen den første gangen.

Alt i alt ble vi positivt overrasket av Until Dawn. Det kan ha noe å gjøre med lave forventninger, men spillet klarte å engasjere og skremme oss skikkelig, og det er alltid et godt tegn for et horror-spill. Demoen ble avsluttet da Ashley ble angrepet av en morderisk klovn. Hun hadde heldigvis plukket med seg en saks tidligere (vårt valg) som hun nå kunne bruke som et våpen mot den fargerike overfallsmannen. Hva som hadde skjedd hvis hun aldri hadde tatt med seg saksen, og om den i det hele tatt er nok til å redde henne, får vi ikke vite før Until Dawn er klart for lansering til PS4 til neste år.

Until DawnUntil Dawn
HQ

Relaterte tekster

Until DawnScore

Until Dawn

ANMELDELSE. Skrevet av Terje Mardon Kello

Vi har spilt det skrekkelige Until Dawn, men er det skremmende dårlig eller skummelt bra? Les videre, hvis du tør...

Stort halloween-salg på Playstation Store

Stort halloween-salg på Playstation Store

NYHET. Skrevet av Gamereactor

Den stadig mer populære halloween-feiringen nærmer seg, og i den anledning har Sony startet sitt årlige høstsalg. Via Playstation-bloggen kan vi lese at noen spill vil...Loading next content