Xbox One-maskinen din har nå fått en skikkelig saftig oppdatering. Det er nemlig klart for konsollens aller første ansiktsløftning, noe som innebærer at Windows 8-rutene kun er et vagt minne. Microsoft har rullet ut et helt nytt dashboard som fikser mange av skavankene vi har tålt siden lansering. Dette er New Xbox One Experience.
Det første du merker er det nye utseendet. De store firkantene var veldig Kinect-vennlige, men ettersom kameraet ikke har en like høy stjerne hos Microsoft lenger er menyene nå mer tradisjonelle. Vi vet alle hvordan selskapets opprinnelige visjon for konsollen ble møtt, og nå har de selv innsett at det kanskje ikke er fullt så morsomt å navigere menyene med utstrakte armer.
New Xbox One Experience minner i stedet mye om menyene til Xbox 360, noe som til tross for at det er gammelt tar Xbox One fremover i brukervennlighet. Tidligere har så mange funksjoner ligget under samme firkant at det har vært vrient å finne frem. Enkle ting som å sende en partyinvitasjon har krevd flere unødvendige knappetrykk, men dette er altså over nå.
Når du har blitt vant til det nye utseendet, vil du merke hvor raskt dashboardet er i forhold til det gamle. Det føles ikke lenger som å se på GIF-bilder med skolens 56k-oppkobling når man hopper mellom spillbibliotek, butikken og lignende. Det er også blitt mye, mye enklere å finne det man leter etter.
Ved å dobbeltrykke på Xbox-knappen får man opp en liten meny til venstre som har et antall ulike filer. Her finnes alt du trenger. Brukerprofiler, venner, partymedlemmer, meldinger og innstillinger presenteres enkelt, og den er tilgjengelig uansett hva du gjør på konsollen. Den trenger ikke å åpnes i et nytt vindu slik som før, men henger oppå det du driver med til du er ferdig med den. Den fungerer altså likt som Xbox-guiden gjorde på Xbox 360, noe jeg kan sette pris på.
Midt i en Halo 5-kamp kan du fiske frem menyen og sende en invitasjon til noen på vennelisten din. Du trenger ikke lenger å gå inn i en community-meny, eller feste en app på siden av skjermen og veksle frem og tilbake mellom vinduene for å få gjort det du skal.
Når det er sagt, så kan du fortsatt bruke de gamle funksjonene hvis det er hva du foretrekker. Det er fortsatt mulig å feste apper på siden av skjermen hvis du vil se på Youtube-klipp samtidig som du spiller Gears of War, og på den oppdaterte community-siden ser du statusoppdateringer, skjermbilder og achievements fra dine nærmeste venner. Den store forskjellen er at vinduene stables vertikalt i stedet for hulter til bulter. Appen eller spillet du brukte sist ligger alltid på toppen, og nedenfor ligger den neste og så videre.
Vil du demonstrere oppleggets styrker bør du besøke onlinebutikken. Der kan du altså veksle vertikalt i tillegg til horisontalt. Dette gir plass til flere kategorier, og dermed går det fortere å finne det du søker etter. På samme måte samler den nye fliken OneGuide alle ting som ikke er spillrelaterte (som TV-serier og filmer) på en og samme plass, til fordel for at de er spredt litt her og der som tidligere.
Det høres kanskje ut som om alt av nytt i New Xbox One Experience har å gjøre med enten ytelse eller brukervennlighet, men det er ikke tilfellet. Det nye dashboardet drives av Windows 10, noe som betyr at de to operativsystemene er kompatible med hverandre. Windows 10-brukere kan streame sine Xbox One-spill til PC-skjermen eller nettbrettet, chatte med Xbox Live-venner og i fremtidige spill som Fable Legends og Halo Wars 2 vil spillere kunne møtes på tvers av plattformene. Fra og med denne uken er det også mulig å spille en haug med utvalgte Xbox 360-spill på konsollen, noe som betyr at du snart kan pakke bort den gamle konsollen for godt - så snart alle favorittene dine er tilgjenglige.
Hovedinntrykket er at alt burde ha fungert på denne måten da konsollen ble lansert. Såpass naturlige er disse nyhetene i New Xbox One Experience, så vi tar av oss hatten for Microsoft som valgte å droppe det Kinect-vennlige menysystemet og lytte til fansen. Enten du spiller, ser på Netflix eller blar gjennom indiespill i butikken, så er det én ting som er sikkert: Det har aldri føltes bedre å starte Xbox One enn det gjør i dag.