Norsk
Gamereactor
hardware-tekster

Vi har testet Acer Predator X27

Vi tester den gærne Acer Predator X27 - skjermen som er så hardcore, at du må ha nytt grafikkort.

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt

Hvis vi starter med estetikken, så er skjermen langt mer subtil enn forventet - med mindre man velger å montere den medfølgende avskjermingen, men det var det i vårt tilfelle ikke bruk for.

HQ

Foten er i metall, og den er både solid og ganske tung. Det integrerte bærehåndtaket er ikke bare en smart finesse, men også en nødvendighet. Den kommer med de justeringsmulighetene man forventer, og selv om skjermen betjenes med en liten joystick bakpå, så har de valgt å plassere av/på-knappen litt fra de andre, en liten men gjennomtenkt detalj. Dreiefunksjonen foregår via en sammenkobling som sitter på en transformer, det er altså byggekvalitet for pengene. Skjermkanten er ikke akkurat tynn, men stadig innenfor rammene av hva som er akseptabelt.

Skjermen kan monteres på veggen med VESA-beslag - men da USB-utgangen og to av de fire USB 3.0-inngangene sitter direkte bakpå, så stille jeg meg tvilende til om disse så kan brukes, vi hadde dessverre ikke et veggbeslag vi kunne teste med.

Acer Predator X27

Og så til det essensielle: displayet. 27" 4K IPS med opp til 1000 NITS lysstyrke (600 NITS i utgangspunktet), det er nok til å smelte ansiktet ditt når du sitter relativt tett på skjermen, og gjør også at HDR-betegnelsen rent faktisk har sin berettigelse.

Dette er en annonse:

Utover det har skjermen 384 underlyssoner - bare for å understreke hvor voldsom skjermen er. Dette er kombinert med Quantum Dot for å sikre best mulig kontrast og fargegjengivelse - fullt ut som et fjernsyn til stuen. Og i samme prisklasse.

Oppdateringshastigheten er på 144Hz, det er deilig å se dette kombinert med 4K, HDR og G-Sync, og selv om responstiden er på "hele" 4ms, så betyr dette i praksis ingenting.

Selve panelet er et helt "standard" LED belyst IPS, men dog med 10-bit fargedybde - igjen lever man rent faktisk opp til HDR10-spesifikasjonene i stedet for å nøye seg med et 8-bit panel. Det har nok kostet litt ekstra, men fargene er altså også bedre. Vær dog oppmerksom på at både Windows og visse programmer krever at man slår på HDR manuelt, men det kan man ikke klandre Acer for. Vær oppmerksom på at helt nye HDR-kompatible spill som Far Cry 5 og Shadow of the Tomb Raider gir frameraten din mye å tygge på - og det blir neppe bedre når Ray Tracing blir mer eller mindre permanent i løpet av det neste året. Der er også litt HDR-feil, og det later til å være en Windows-ting, så herfra må rådet være enten å spille uten HDR, eller venne seg til å nullstille monitoren en gang i blant, det er dessverre ikke noe nytt om når Microsoft kommer til å løse dette problemet.

Acer Predator X27
Dette er en annonse:

Normalt betyr G-Sync at en skjerm blir vesentlig dyrere, faktisk er lisensen for dette alene omkring 3000 kroner - men da X27 er så dyr som den er allerede, så har det en vesentlig mindre betydning for den samlede prisen enn ellers, eller sagt på en annen måte, det hadde vært nesten skandaløst hvis en skjerm til over 25 0000 kroner ikke hadde G-Sync.

Fargespekteret har full dekning, altså ikke bare full sRGB-dekning, men 99% full RGB-dekning - og det kan ses.

Det er naturligvis et hav av innstillinger, inkludert justering av sortnivå og ikke minst OSD, også med siktekorn. Joystick kombinert med knapper er ikke optimalt, men det fungerer. Min eneste anke er at det ikke er USB-C, med en sånn kunne man nemlig via Thunderbolt 3-brukerflaten ha unngått de databåndbreddebegrensningene vi støtte på.

Og hva mener jeg med begrensninger på båndbredden? Jo, X27 er avansert, faktisk så avansert og krevende, at det er en skjerm som kanskje ikke burde vært på markedet før om ett år til.

Den er fra starten innstilt til 120Hz, man må altså overklokke skjermen til 144Hz manuelt (Det må man også med HDR)- men det er det en grunn til, for den kan faktisk ikke kjøre 144Hz som standard - det må jukses litt til med innstillingene, og vi måtte endre fargegjengivelsen fra Adobe 4:4:4 til 4:2:2. Grunnen er enkel - det er ikke nok båndbredde i Displayport-standarden. Du leste riktig, skjermen trekker så mye data at den makser ut Displayport-standarden - og det er for øyeblikket ingen som forventer at denne blir oppdatert før til neste år.

Acer Predator X27

Gjør det så en forskjell når Chroma (farge) subsampling går fra fullt signal til halv sample rate horisontalt? Ja og nei. Hvis man vet at fargene har blitt komprimert, og har en god idé om hva man ser etter, så vil man kunne se en forskjell, men jeg skal gå så langt og påstå at det ikke kommer til å ha noe å si for potensielle kjøpere, da man med ekstremt stor sannsynlighet vil oppnå en markant forbedring av bildekvaliteten, som gjør at man aldri vil legge merke til det likevel.

Det gir dog også et inntrykk av hva denne skjermen krever av hardware. 10-bit IPS 4K HDR G-Sync 144Hz panel er ikke bare fancy markedsføring, det er også den sikre død for ditt grafikkort. Vi prøvde i starten for gøy å la forskjellige bærbare med GTX 1070-kort bruke skjermen, og det fungerte ikke helt optimalt, vi måtte opp i GTX 1080/ti/RTX 2080 for at få det til å fungere bra.

Men så har man også alt, fra sortnivå, og ikke minst fantastisk gråkontrast, ekstremt hurtig og meget flytende bilde i full 4K, og så må man ei glemme den sterke men stadig naturlige fargegjengivelsen, som både i spill og film var suveren - så lenge du spiller en nyere tittel, som kan gå 4K Native, og har fargepaletten til å understøtte det.

Acer Predator X27

Så konklusjonen er klar. Det er uten tvil den beste skjermen jeg noensinne har prøvd - men en pris på over 20 000 kan ikke forsvares på noen måte, selv ikke med at den helt sikkert er kjempedyr å produsere.

Vi venter pent til at de fjerner noen funksjoner, og sender en "skrapet" utgave på markedet til vesentlig lavere pris. Det åpnelyse er å droppe HDR da det der er relativt få titler som støtter det, og Windows tilsynelatende heller ikke er klar ennå - prisen for sånn skjerm kommer dog neppe under 10 000,- dessverre.

Karakteren virker kanskje snodig, men prisen er det eneste som reelt sett trekker ned, og den redaksjonelle håndboken foreskriver at én faktor kun kan trekke karakteren ett hakk ned, så vi ender på et 9-tall, selv om ytelsen går til 11.

09 Gamereactor Norge
9 / 10
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster



Loading next content