Norsk
Gamereactor
hardware-tekster

Vi har testet Asus ExpertBook B9

Asus' nye laptop går etter verdens møtelokaler, men er den like god som en ThinkPad?

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

Ultrabook-markedet har vært så proppet de siste par årene at det har oppstått oppdelinger ut i diverse underkategorier, som fokuserer mer spesifikt på en bestemt type bruk. Gaming-ultrabooks, Creator-ultrabooks, du kan få det hele i slanke chassiser nå, og med USB-C-oppladning. Selv verdens kontorsjefer, advokater og andre smarte business-mennesker som skal gjøre viktige oppgaver har nå mer å velge mellom enn bare årets ThinkPad-modell eller en MacBook. Blant annet HP har prøvd seg med deres seneste EliteBook-modeller, som den berømte Dragonfly.

Men Asus er alltid verdt å hold øye med, for de er ikke bare kjent for å undergrave konkurrentene når det gjelder pris, men tilbyr også noen annerledes og innovative løsninger, uansett hvilket marked de sikter seg inn på. Så la oss ta en nærmere titt på deres visjon for den moderne, kontororienterte ultrabook - møt Asus ExpertBook B9.

Asus selv sier at B9 er verdens letteste 14 tommers forretningslaptop, og det har de kanskje rett i, selv med det større 66Wh-batteriet snakker vi om en samlet vekt på under ett kilo, mindre enn Acer Swift 5s 990 gram, så hvis det med vekt er det viktigste for deg, "look no further". Den lave vekten oppnås gjennom en kombinasjon av forskjellige faktorer. Først og fremst er hele chassiset utført i magnesium-lithiumlegering, som faktisk er mye sterkere enn aluminium. Dessuten gir det hele enheten en nærmest granulert overflate, som lyder avskyelig, men faktisk gir mer struktur, mer taktilitet enn din gjennomsnittlige plastikk- eller aluminiumslaptop. Denne laptopen har fått en ettertraktet MIL-STD 810G-sertifisering, som sier at den kan motstå opptil 30 kilos trykk på lokket uten å ta skade, og dessuten kan den motstå fall, sjokk og vibrasjoner, samt temperaturer opptil 50 grader. Det er tydelig at Asus har lagt mye vekt på konstruksjonen, og det er ikke så dumt, særlig når man skal yppe seg med en ThinkPad.

Asus ExpertBook B9Asus ExpertBook B9Asus ExpertBook B9Asus ExpertBook B9
Dette er en annonse:

Her har de brukt en Intel i7-10510U-prosessor, som ja, er av de nå eldre 14nm-modellene, og ikke 10nm, men den krever heller ikke noen heftig kjøleløsning, derav den lavere vekten. Det er dog ikke som sådan spart på noe her, og sammen med en quad-core i7 får du 16GB LPDDR3 2133MHz RAM i dual-channel, hele to ganger 1TB PCIe M.2 SSD, samt et glimrende utvalg av proter. Faktisk får du en USB-A 3.1, to USB-C med Thunderbolt 3 og HDMI, hvilket er langt, langt bedre enn eksempelvis en MacBook Air.

Dessuten benytter ExpertBook B9 seg av samme triks som så mange andre Asus-modeller, for når du åpner den heves tastaturet litt slik at maskinen kan trekke enda mer luft inn fra bunnen av chassiset. Det betyr også at du har en mer komfortabel skriveposisjon, noe vi setter pris på. Den kan også foldes ut helt flatt, som en ThinkPad, og selv om det er en funksjonalitet man ytterst sjeldent har bruk for, så har vi hørt at de er avgjørende for business-menneskene som går rundt og gjør sine business-ting.

Det viktige for den gjengse bruker, forretningsorientert eller ei, er at maskinen presterer som forventet med ganske fine spesifikasjoner. Eksempelvis klarte testenheten å få en CineBench R15 single-core CPU-score på 145 poeng, som er litt under gjennomsnittet for den chippen, men den slår MSIs Prestige 14 og Acer Swift 7, og ExpertBook er mer robust, bedre bygget og lettere enn begge de to. Ikke dårlig. Likeledes lå den over begge i PCMark 10 og Blender. I eksempelvis 3DMark 11 er det umulig å ignorere den integrerte grafikken, Intel UHD Graphics 620, men igjen, på grunn av en smart kjøleløsning klarte den noenlunde samme score som den tilsvarende ThinkPad - det er tyngre.

Asus ExpertBook B9
Dette er en annonse:

De gode nyhetene stopper ikke engang der. Ulik andre laptoper i samme kategori føles tastaturet ganske glimrende, med masser av taktil feedbak, og nok motstand i hver tast til at det ikke føles for mykt. Og den mindre størrelsen til tross, så byr den faktisk på et ganske bredt trackpad, som føles fantastisk. Nettopp her viser Asus at de har hørt på feedbacken forbrukerne har forsøkt å gi Lenovo i årevis.

Når vi nå er inne på feedback Lenovo burde ha tatt til seg, så er det her snakk om en 14 tommers maskin, og det oppnås ved simpelthen stort sett å eliminere skjermkanten, og særlig de store "hakene", som fortsatt spøker rundt omkring i bransjen (vi ser på dere Razer og Lenovo). Ja, ulik en ThinkPad hever tastaturet seg på ExpertBook B9 i en sånn grad at det stort sett er ingen kan der, og de har til og med fortsatt fått plass til et kamera foran med Windows Hello-ansiktsgjenkjennelse. Asus' bredere skjermforhold er fortsatt et kjempepluss, og noe vi foretrekker sammenliknet med andre tilsvarende modeller.

Skjermforholdet og den tynne skjermkanten er begge positive ting, men selve panelets kvalitet er nok et av de mer skuffende aspektene ved denne maskinen, som vil koste deg i hvert fall 19 490,-. Selve panelet er fra Optronics, og er et LED-bakbelyst matt IPS med anti-glare. Det dekker 100% sRGB, men sitter kun på mellom 230 og 250 NITS generelt, og det er med lysstyrken på maks. Det kan gjøre den litt vanskelig å jobbe på, særlig utendørs.

Samlet sett er dette et godt alternativ til eksempelvis Lenovo ThinkPad X1 Carbon, som starter på 19 990,-, og som byr på en 8. generasjons i5 CPU, og en fjerdedel av SSD-plassen. Asus har enda en gang klart å skape konkurranse på markedet, og gir oss en altmuligmann av en laptop, som kanskje ikke passer til alle, men som tilbyr masser av verdi til dem som leter etter akkurat dette.

09 Gamereactor Norge
9 / 10
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster



Loading next content