Gamereactor Norge. Se de nyeste spilltrailerne, pluss ferske intervjuer fra de største spillmessene i verden. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk
Gamereactor
artikler

Vi spiller NES Mini!

Nintendo inviterte til litt alenetid med historiens søteste konsoll, og førsteinntrykket er at bittelille NES Mini leverer store opplevelser...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

Selv om forhåndsbestillingene har gått unna som varmt hvetebrød, og det kommer til å bli nærmest umulig å skaffe en til å legge under noens juletre, var den vesle NES Mini-konsollen vi fikk hilse på hos Nintendo i Madrid en av bare fire som er produsert så langt. Boksene før disse fire var prototyper og testmodeller, og det føltes artig å være blant de første som fikk se "the real deal".

Og det første man legger merke til er selvsagt hvor liten boksen er. Den er en utrolig kompakt sak, som du enkelt han holde i én hånd. Ellers er den formert og designet som den originale NES-konsollen, men størrelsen gjør den veldig søt. Faktisk er den enda mindre og søtere enn man få inntrykk av på bilder og i videoer. Den kan minne om et slags samleobjekt ved første øyekast, en miniatyr til å ha på hylla, men sannheten er naturligvis at den ikke bare er til pynt. Samtidig klarer man ikke å stoppe seg selv i å plukke den opp som et leketøy, og da merker man hvor lite den veier. Den er like lett som den er liten og snerten, vil jeg si.

HQ

Samtidig har den ikke et billig plastpreg. Snarere tvert imot er byggkvaliteten høy. Man kan se hvor mye kjærlighet som er blitt lagt ned for å gjøre den vesle boksen til en tro kopi av storebroren som nå er i 30-årene. Den har formen og utseende til originalkonsollen ned til den minste detalj, den er bare mye mindre. Fargene er 100 prosent riktige, og det er umulig å ikke smile mens man holder boksen i hånda.

Dette er en annonse:

Samtidig er kontrasten til håndkontrolleren også morsom. Denne er autentisk utformet på samme vis, men her er selvsagt størrelsen den samme som tidligere. Selv om det hadde vært søtt med en tilsvarende liten håndkontroller hadde jo en slik blitt umulig å bruke, så vi takker for dette valget. Ikke desto mindre ser den gigantisk ut sett opp mot selve konsollen. I hendende føles den dessuten akkurat som den gjorde for så mange år siden, og etter lang bruk verker det like mye som det gjorde i barndommen. Det er et slags nostalgisk og koselig smerte.

Vi spiller NES Mini!

Luken på forsiden er falsk, men knappene er ekte. Power-knappen brukes naturligvis til å skru maskinen av og på, mens Reset-knappen tar deg tilbake til hovedmenyen. Ellers finnes det to tilkoblinger for håndkontrollere, slik at man kan spille sammen med en venn dersom man ønsker. Det er dessuten mulig å koble til andre typer kontrollere, ettersom portene er de samme som Wii og Wii U bruker.

På baksiden av boksen finner vi naturligvis video-utgangen, som til forskjell fra den originale NES-konsollen er basert på HDMI. Her snakker vi nemlig oppskalering til 1080p selv om konsollen er såpass liten. Når det gjelder strøm leveres dette gjennom en UBS-port, men det følger med en adapter til bruk i stikkontakten. I tillegg er også en HDMI-kabel inkludert, så det eneste du trenger eksternt er selve TVen.

Dette er en annonse:
Vi spiller NES Mini!Vi spiller NES Mini!

Slik ser altså den vesle boksen ut, men utsiden er jo bare halve moroa. Straks man skrur på det lille mirakelet tas man nemlig med til retrohimmelen. Dette gjelder ikke minst for hovedmenyen, som er lett å bruke selv om den har et tydelig retropreg i stilen. Den har pikselgrafikk og musikk av den virkelig gamle skolen, men den er likevel aldri forvirrende. Hvis du lar menyen stå en stund dukker det dessuten opp en herlig retroinspirert skjermsparer.

Katalogen med tilgjengelige spill blar du for øvrig gjennom med d-paden. Listen kan sorteres alfabetisk, eller etter egenskaper som "mest spilt", "nylig spilt", "utvikler" eller "slippdato". På toppen av dette finnes de originale manualene til alle spillene tilgjengelig i digital form.

HQ

Selve spillene presenteres i en rad på midten av skjermen, mens ytterligere detaljer om spillet som er uthevet der og da vises i bunnen. Der har man den såkalte "Suspension Point"-menyen, som lar deg plukke opp igjen et hvilket som helst spill akkurat der du var da du stoppet sist. Hvert spill har fire slike suspension-punkter, slik at flere kan bruke konsollen parallelt. Ordningen er dessuten like brukervennlig som resten av menysystemet, selv om hardbarka retrospillere selvsagt jobber seg gjennom klassikerne i én økt.

I den andre enden av skjermen, altså øverst, finner man snarveier til forskjellige videoinnstillinger og grafiske filtre. Ut av boksen er dette satt til "Original Resolution", som er spillene slik de fremstod i gamledager oppskalert til HD. 4:3-format er også tilgjengelig, og for et enda mer nostalgisk preg har du Old TV-filteret. Overraskende nok er ikke dette en gimmick heller, men noe som faktisk gir deg en genuin følelse av å spille disse gamle klassikerne på en tilsvarende gammel TV med bilderør. Filteret kommer komplett med "scanlines", "sprite deformation" og "chromatic aberration" ved siden av din egen nostalgiske godfølelse.

Filteret er vakkert skapt, og denne måten å spille på kan fort bli en favoritt for eldre spillere. Samtidig ser Original Rsolution-modusen veldig bra ut også. Bildet er klart og fint, med skarpe, tydelige piklser. Hvis du har spilt Virtual Console-spill på Wii, Wii U eller 3DS, vil du helt klart se en forskjell. Dette er uten tvil den vakreste måten å spille gamle NES-klassikere på.

Vi spiller NES Mini!Vi spiller NES Mini!
Vi spiller NES Mini!Vi spiller NES Mini!

Hva med forsinkelser da? At det er "input lag" mellom trykking og handlinger på skjermen, er et vanlig problem med emulatorer. Det er særlig en hodepine når det oppstår i forbindelse med spill som krever teknikk og presisjon, slik mange retrospill gjør. Vi fikk ikke nok tid med NES Mini til å kunne trekke noen konklusjoner på denne fronten, men vi merket i hvert fall ingen tegn til at dette vil bli et problem. Det er også betryggende at håndkontrollerne er kablet, da dette normalt bedrer slike problemer.

Av de 30 inkluderte spillene fikk vi tid til å teste omtrent ti. Vi skal imidlertid ikke si noe om hvorvidt 30 er for mange eller for få foreløpig. Det får vi heller ta når det er dags for en anmeldelse. Vi trenger litt mer tid med boksen før det er rimelig å trekke noen konklusjoner, og nå i første omgang spilte uansett personlig smak og personlige minner en rolle for hva man gikk til i det varierte utvalget.

HQ

Ellers har jeg lyst til å påpeke at NES Mini ikke bare er en nostalgisk liten skattekiste, men også en godbit for de som aldri lærte den opprinnelige konsollen å kjenne. Denne maskinen har fått såpass mye omtale at den garantert vil bryte inn i "mainstream"-markedet også. På denne måten vil mange lære om produktene og mekanikkene som var med på å starte og forme spillbransjen slik vi ser den i dag.

Totalt sett er altså førsteinntrykkene fra NES Mini positive. Konsollen er utrolig søt, samtidig som byggkvaliteten er meget god. Man får også ganske mye for de rundt 800 kronene denne vil koste, og vi ser frem til å teste de 30 spillene i nærmere detalj ved lanseringen 11. november. Vi vet allerede at grunnsystemet og de forskjellig bildemodusene fungerer, så hvis spillene lever opp til samme standard blir NES Mini selvskreven for alle nostalgiske spillere.

HQ


Loading next content