Norsk
Gamereactor
hardware-tekster

Xbox Series X-anmeldelse

I dag er virkelig en spennende dag: Vi kan endelig dele våre tanker om Microsofts nye flaggskipkonsoll.

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ
HQ

Den niende konsollgenerasjonen er endelig over oss, og både Microsoft og Sony har tatt en litt annerledes tilnærming denne gangen. I stedet for å promoter én enkelt enhet, slik de har gjort tidligere, har begge produsentene nå gått for å lage to separate maskiner som skal appellere til forskjellige deler av spillsamfunnet. Av Microsofts to konsoller (Xbox Series S og X), er det Xbox Series X som er det store flaggskipet, og den kan skryte av å være markedets kraftigste spillkonsoll. Ved lansering vil Xbox Series X selges til en veiledende pris på 5499 kr, og man vil også ha muligheten for å betale for konsollen gjennom månedlige avdrag via Xbox All Access-programmet. De som ønsker å benytte seg av denne muligheten kan betale 354 kr i måneden i 24 måneder, og dette inkluderer også et abonnement på Game Pass Ultimate i hele perioden. Dette må sies å være et ganske smart trekk fra Microsofts side, ettersom det sørger for at konsollen er rimelig også for dem med et stramt budsjett. Det er ikke en gang nødvendig å bruke penger på å kjøpe spill først, ettersom Xbox Game Pass er full av kvalitetstitler fra både første- og tredjepartsutviklere.

Xbox Series X-anmeldelse

Mål, håndkontrollen og systemspesifikasjoner
Selve konsollen er et beist (målene er 301 mm høyde x 151 mm bredde x 151 mm dybde), og morsomt nok minner den om et lite kjøleskap. På forsiden av konsollen finner man naturligvis diskdrevet, en knapp for kontrollsynkronisering og en USB-port. På baksiden finner du HDMI-porten, to USB-porter, en inngang for minnekort som utvider lagringskapasiteten, samt en ethernet-port. Borte er mursteinen av en strømforsyning som fulgte med Xbox One, noe som gjør at selve konsollen byr på lite rot når den skal settes opp i TV-benken. Du kan velge å legge konsollen ned hvis du ikke har plass til å sette den vertikalt, men irriterende nok kan man ikke skru av foten under den.

Dette er en annonse:

Microsofts tilnærming til Xbox Series X sin håndkontroll har vært å ikke endre noe som allerede fungerer, men det er noen små justeringer å finne her. En ny Share-knapp har blitt lagt til i midten, og denne lar spillerne dele bilder og videoer på et øyeblikk uten å måtte knote rundt i andre menyer. Styrekorset har også blitt finpusset og ligner den man finner på Xbox Elite Controller Series 2. For min egen del er dette en massiv forbedring, ettersom den føles kjapp og presis og ikke glatt som det gamle styrekorset. Størrelsen har også blitt en smule nedskalert, og triggerknappene er nå belagt med små knotter.

Xbox One ligger kanskje bak PS4 denne generasjon når det kommer til ren maskinkraft, men dette er ikke tilfelle denne gangen. Under panseret har konsollen en 12 teraflopers GPU, en 8-kjerners 16-tråds 3,8GHz CPU, en SSD på 1TB og 16GB GDDR6-minne. PS5 har på sin side en GPU på "bare" 10,3 terafloper og en CPU klokket til 3,5GHz. Det ser altså bedre ut for Xbox på papiret denne gangen, men det hele kommer likevel an på hvor godt titlene er optimaliserte for maskinvarene. For eksempel hadde PS3 en teknisk fordel over Xbox 360, men noen utviklere syntes systemet var notorisk vanskelig å utvikle for, så noen titler endte opp med å se bedre ut på den mindre kraftige konsollen.

Xbox Series X-anmeldelse

Visuell kvalitet og kapasitet
Så, med alt dette i mente, hvordan ser spillene faktisk ut på Xbox Series X? Her må jeg innrømme at jeg hoppet over Xbox One X, så mitt hopp fra en klassisk Xbox One til Series X er et betydelig et. Spillene jeg har fått spille før lansering som en del av testen er Gears Tactics, Gears 5 og Dirt 5, som alle kan kjøre både i 4K og 60 bilder per sekund. Ut ifra de få spillene jeg hadde til rådighet var det Gears 5 som viste seg å være det beste visuelle glimtet inn i den kommende generasjonen selv om det er "gammelt". Det allerede nydelige spillet både kjører bedre i de mest hektiske sekvensene, har bedre farger, penere teksturer og tydeligere skygger. Selv mens jeg spilte disse i flere timer forble konsollen stille og ikke særlig varm.

Dette er en annonse:

So, with all of this in mind, how do games actually look on the Xbox Series X? Admittedly, I skipped out on the Xbox One X, so my jump from the vanilla Xbox One to the Series X felt like a significant one. The games that I was able to play before launch and served as a test were Gears Tactics, Gears 5, and Dirt 5 which were all capable of achieving 4K 60fps. It was first-party offering Gears 5 that really blew me away with its performance on the console, despite being a year old and launching originally on the Xbox One. This enhanced version ran incredibly smoothly during the action, its colours felt bold and vibrant, and its shadows and textures appear greatly enhanced when looking back at the original Xbox One.

Noe som føles revolusjonerende for meg med Xbox Series X er de betydelig reduserte lastetidene, noe som er takket være den interne SSD-disken. Da jeg testet spill som Dirt 5 og Yakuza: Like a Dragon tok det meg bare rundt fem sekunder å hoppe inn i spillet etter filmsekvenser. Dette er enormt tidsbesparende, og føles særlig godt i Dirt 5, hvor man ofte må begynne et løp på nytt når man kjører feil. Det er heller ikke bare nye spill som nyter godt av denne nye funksjonen, ettersom hele biblioteket av bakoverkompatible titler også laster raskere enn før.

Den interne lagringen yter kanskje godt når det kommer til fart, men jeg opplevde at kapasiteten var lav med tanke på størrelsen moderne spill kan by på. 1TB alene ville ikke vært all verdens, men etter at operativsystemet er installert har du bare 802GB ledig til å installere spill på. Når spill som Halo: The Master Chief Collection og Call of Duty: Warzone tar rundt 100GB hver er det ikke vanskelig å se hvorfor lagringskapasiteten fort vil komme til kort. Det finnes en mulighet for å utvide lagringskapasiteten med minnekort, men de eneste som er tilgjengelige produseres av Seagate og koster rundt 2609 kr (omtrent halve prisen av selve konsollen). Du kan også bruke ekstern lagring, men da vil du ikke kunne nyte godene av den interne SSD-en i gamle spill.

Xbox Series X-anmeldelse

Quick Resume, lanseringstitler og brukergrensesnitt
Et salgsargument for begge Xbox Series-konsollene er Quick Resume. Med Quick Resume kan spillere putte opp til fem spill i dvale og ta dem opp igjen når det passer uten å gå gjennom hele oppstartsprosessen fra bunnen av. Da jeg lekte meg med Quick Resume tok meg rundt ti sekunder å starte opp igjen spillene, og utrolig nok husker konsollene hvor du var selv om du har skrudd av konsollen. Dette er ekstremt hendig, ettersom det betyr at man ikke lenger er avhengig av stabil autolagring. Det betyr også at jeg raskt kunne skifte over til et mer avslappende spill når jeg trengte en pause fra grisejulingen jeg fikk i Dark Souls.

Man kan selvfølgelig ikke snakke om nye konsoller uten å nevne spillene, og når det kommer til lanseringsspillene til Xbox Series ... vel, når sant skal sies er det noe mangelfullt sammenlignet med PS5. Halo Infinite skulle by på den neste generasjonens Xbox-opplevelse for oss, men dessverre er dette forskjøvet til 2021, og hullet som spillet etterlater seg er ganske åpenbart. Joda, vi har Gears Tactics, Yakuza: Like a Dragon (en tidsbegrenset Xbox-eksklusiv frem til 2021) og The Falconeer (Xbox-konsolleksklusiv), men alle disse kan også spilles på Xbox One. PS5 har på sin side et langt sterkere lag fra sine førstepartsutviklere å skimte med fra dag én, med titler som Demon's Souls, Spider-Man: Miles Morales og Sackboy: A Big Adventure.
Det Xbox Series derimot har fremfor PS5 er en hel katalog med bakoverkompatible spill som strekker seg helt tilbake til den originale Xbox. I tillegg til hele Xbox One-katalogen er over 500 titler fra Xbox og Xbox 360 kompatible, og disse har blitt forsterket med bedre visuell kvalitet og raskere lastetider. Katalogen inkluderer klassikere som Red Dead Redemption, Mass Effect-trilogien og Beyond Good and Evil. De som har holdt seg til Xbox gjennom hele sin spillreise vil kunne ta med seg hele biblioteket sitt (utenom Kinect) videre, og det er ikke vanskeligere enn å logge seg inn på kontoen sin.

Når det kommer til operativsystemet er dette den samme programvaren som kjører på Xbox Series S og tidligere Xbox One-konsoller. Noen vil bli skuffet over at det ikke er mer å finne her, men jeg liker hvordan det er en flyt mellom familien av Xbox-konsoller. Jeg synes ikke brukergrensesnittet er like rent som PS4 sitt, men Guide hjelper med å forenkle navigasjonen, og det er mer enn nok rom for å tilpasse hovedskjermen hvor spillere kan feste både favorittspill og apper.

Xbox Series X-anmeldelse

Konklusjon
Microsoft stiller virkelig sterkt denne generasjonen med Xbox Series X. Konsollen kan skimte med noen enormt imponerende spesifikasjoner under panseret, og SSD-en og Quick Resume-funksjonaliteten innebærer at spillingen går raskere og mer lettvint enn noen gang. Jeg skulle derimot ønske at den interne SSD-en var større enn 1TB og at lanseringsutvalget hadde noen «må ha»-titler. Likevel er jeg sikker på at disse problemene vil bli løst etter hvert som flere spill blir lansert og nye utgaver av konsollen lanseres senere i livsløpet. På nåværende tidspunkt er Xbox Series X et beist, og du bør virkelig vurdere den med tanke på oppgradering til neste konsollgenerasjon.

HQ
09 Gamereactor Norge
9 / 10
+
Kraftigste konsollen på markedet, Den nye håndkontrollen er en forbedring samtidig som den føles kjent, Quick Resume og den interne SSD-en er enormt tidsbesparende.
-
Den interne lagringen er bare på 1TB, Lanseringsvinduet mangler «må ha»-titler
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene


Loading next content