Gamereactor Norge. Se de nyeste spilltrailerne, pluss ferske intervjuer fra de største spillmessene i verden. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk
Gamereactor
anmeldelser
Yooka-Laylee

Yooka-Laylee

Utvikler Playtonic Games har lovet oss et spill i samme ånd som Banjo-Kazooie, men de burde ha oppdatert oppskriften siden originalen fra 1998...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ
HQ

De aller fleste som eide en Nintendo 64 har gode minner fra Banjo-Kazooie-spillene, meg selv inkludert. Etter en skuffende oppfølger i 2008 var det likevel mange som ble glade da det ble annonsert at mange av de gamle Rare-utviklerne ønsket å lage en åndelig oppfølger til den kosete bjørnen og skrikete, røde fuglen. Pengene ble mildt sagt kastet på dem etter at de tok ideen til folkefinansieringstjenesten Kickstarter.

I Yooka-Laylee møter vi en kameleon med navn Yooka og en flaggermus som så klart heter Laylee. Det er ikke bare i hovedrollen de to spillene deler en viss likhet. Hele spillet bygger på de helt samme grunnprinsippene vi ble kjent med i 1998. Du har den onde skurken som, ehhh, har tatt alle bøkene, og du må redde verden ved å samle inn såkalte Pagies. Deretter bærer det ut i ulike verdener med artige fiender og venner.

Yooka-LayleeYooka-Laylee
Dette er en annonse:

Det har skjedd veldig mye i spillindustrien på alle disse årene. Noe derimot Yooka-Laylee blåser en lang marsj i, og vil heller fri til de som elsket deres tidligere klassiker. For min del er dette noe som heller er negativt enn positivt. Presentasjonen er helt lik med de samme irriterende gjentagende snakkelydene gjennom alle samtalene. Og neida, det er ikke få av de. Fem minutter tok det før jeg måtte jekke ned lydnivået for å overleve. Utrolig synd, da nivået på dialogen er hysterisk til tider. En slik tvang til å vekke nostalgien og minnene drar heller opplevelsen langt ned. Musikken er derimot helt enestående, og den er helt oppe på nivået av hva vi fikk servert for nesten 20 år siden.

Når man derimot endelig kommer i gang med den ordentlige spillingen så glitrer Yooka-Laylee til tider. Brettene, som så klart er bøker, er friske og spennende, selv om sjarmen ikke er det samme som før. Spesielt de mange figurene man støter borti får meg til å trekke på smilebåndet. Det er bare synd at jeg ikke orker å høre på at de har en dialog med meg. Alle bøkene har 25 ulike Pagies i seg, men du kan ikke få tak i alle i starten. Først må du ha tak i alle de forskjellige egenskapene, som man forøvrig kjøper av den sleipe salgslangen Trowzer. I tillegg må man også utvide bøkene ved hjelp av Pagies for å kunne for å få alle.

Yooka-Laylee

I starten føles det moro, og det renner inn med Pagies. Nye bøker låses opp fortløpende, mens det stadig kommer nye og spennende ting man kan gjøre med de to søte kompanjongene man styrer. Så stopper det, brutalt. Hele 100 Pagies må til for å få fullført spillet. Moroa slutter, og du må starte med å gå tilbake til de samme bøkene. Og slik fortsetter det i mange timer. Man føler det ikke lenger er noe fremgang og man må lete gjennom hver eneste bok for å kunne bli ferdig med spillet. Den naturlige prosessen forsvinner totalt og jeg vil egentlig bare legge fra meg kontrolleren. Frustrasjonen fra starten av spillet er tilbake.

Dette er en annonse:
Yooka-LayleeYooka-LayleeYooka-Laylee

Noe annet frustrerende er kamerasystemet som alltid ønsker å overstyre det jeg vil at det skal vise. Spesielt i trange omgivelser er det bare å gi opp å skjønne hva som skjer på skjermen. Det kan gjøre de enkleste oppgaver helt umulig. Og det er egentlig mye som er enkelt i Yooka-Laylee. Et spill laget for de som elsket Banjo-Kazooie, men med vanskelighetsgrad for de som vokser opp nå. Som et tafatt forsøk på å få alle med på leken, men som i stedet ender opp med å gi begge leire noe middelmådig.

Utvikler Playtonic Games sin tvang til å være så tro med sin forgjenger er uforståelig. Det føles som de har blåkopiert sin egen formel fra 1998 uten å tenke på at vi nå er i 2017. Ting har blitt bedre, og kan uten tvil løses på andre måter. Retro og nostalgi kan være kult, men ikke denne gangen. Det er Yooka-Laylee et bevis på.

Yooka-Laylee
HQ
HQ
05 Gamereactor Norge
5 / 10
+
Herlig musikk og figurer. Dialogen er morsom om du orker å lese den.
-
Forferdelig snakkelyd som ødelegger opplevelsen og presentasjonen til spillet. Moroa dør fort ut når den naturlige fremgangen stopper. Føles for enkelt og barnslig til tider, og har et kamerasystem som står i veien for de enkleste oppgaver.
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

En annens mening

Sam Bishop

Yooka Laylee treffer blink med sjarmen, tonen og humoren, hvilket er mye av det samme som gjorde Banjo-Kazooie så populært. Nostalgikerne vil elske snakkelydene og lydene, mens vitsene leverer noe til folk i alle aldre. Figurene du møter underveis er dessuten veldig underholdende. Mange har spurt seg om dette spillet kun vil være noe for de som likte 3D-plattformspill rundt årtusenskiftet, men jeg mener at det er så mye mer. Dette burde passe uansett hvor mye erfaring du har med plattformspill. Det er mye å gjøre, finne og å le av, og det hele serveres i et velpolert eventyr.

8/10

Relaterte tekster

Yooka-LayleeScore

Yooka-Laylee

ANMELDELSE. Skrevet av Martin Andresen

Utvikler Playtonic Games har lovet oss et spill i samme ånd som Banjo-Kazooie, men de burde ha oppdatert oppskriften siden originalen fra 1998...

0
Yooka-Laylee blir brettspill

Yooka-Laylee blir brettspill

NYHET. Skrevet av Silje Marie Ruud Slette

Yooka-Laylee, en fargerik platformer skapt av Rare-veteraner, blir snart med på den stadig voksende listen over spill som mottar brettspilladapsjoner. Det kortbaserte...

1
To timer med Yooka-Laylee

To timer med Yooka-Laylee

NYHET. Skrevet av Tor Erik Dahl

Gamereactor Live bestemte seg for å teste ut Playtonics plattformspill Yooka-Laylee nå som det endelig har blitt sluppet. Resultatet ble to timer med moro fra begynnelsen...Loading next content